miscareaderezistenta.ro: Dr Claudiu Puiac: Sectia ATI este inima Spitalului Judetean de Urgenta Tg. Mures, dar are o suferinta: duce lipsa de medici si asistente (Autoare: Magda Marincovici)
Din 1999, este medic anestezist in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Din 2014, este managerul acestui spital de referinta. Este doctorul Claudiu Puiac. Este convins ca medicina inseamna vocatie si ca spitalul ideal este cel in care sunt multumiti atat pacientii, cat si personalul medical.
- Spuneati, recent, ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este aproape de a indeplini criteriile pentru a fi numit spital regional. De fapt, ce anume ii lipseste? Si cand va fi pregatit pentru a fi spital regional, se pare unicul din tara?
C.P: Avand in vedere adresabilitatea din toata tara si numarul pacientilor tratati anual in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, putem afirma fara echivoc ca suntem spital regional. Totusi, pentru a obtine si administrativ acest statut ne lipsesc cateva specialitati (de exemplu: urologie, oftalmologie, arsi).
- Ati vorbit de clinica de arsi. Dumneavoastra ce parere aveti despre modul cum s-a descurcat Bucurestiul cu ranitii de la clubul Colectiv?
C.P: Cazul Colectiv este un subiect extrem de sensibil si intens mediatizat. De la Targu Mures a participat la operatiunile de salvare o echipa de medici si asistente de la SMURD. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures nu au fost adusi pacienti provenind din Colectiv. Nefiind implicat, nu vreau sa stau pe margine si sa critic. Poate s-a facut tot ce se putea face sau poate s-ar fi putut face mai mult, cert este ca, in cazul unei asemenea catastrofe, orice spital poate fi luat pe nepregatite, nu numai din Romania, ci si din alte tari.
- Domnule doctor, este de mare actualitate subiectul infectii nosocomiale. Cum stati la acest capitol extrem, extrem de sensibil?
C.P: In primul rand, haideti sa vedem definitia infectiilor nosocomiale. Sunt acele infectii dobandite in cursul spitalizarii/ingrijirilor medicale acordate bolnavului si care, la admiterea sa in serviciul medical nu se afla in perioada de incubatie a bolii/ la debut. In momentul internarii nu putem face un screening sa vedem daca pacientul a venit sau nu cu o infectie. In anul 2015, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a inregistrat o rata a infectiilor nosocomiale de 0,25%. Cel mai mare procent al infectiilor a fost inregistrat in Clinica ATI - 2,8%.
- Acum, la aceasta ora, cati medici aveti in spital, cate asistente si de cati medici si asistente ar fi nevoie pentru ca, intr-adevar, personalul medical sa nu fie epuizat, ca pacientii sa nu ai aiba probleme? Care sunt sectiile care au mai mult de suferit din lipsa personalului medical?
C.P: In acest moment, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures avem 348 de medici, 705 rezidenti si 1.106 asistenti medicali. Specialitatile cu cel mai mare deficit de medici sunt ATI, neonatologie si medicina de urgenta. La asistenti deficitul cel mai mare este pe ATI, neonatologie si neurologie. La nivelul spitalului mai sunt 185 de posturi vacante de asistenti.
- Cati medici, cate asistente au plecat sa munceasca in strainatate, in ultimii ani?
C.P: In ceea ce priveste plecarile la munca in strainatate, mi-e foarte greu sa va dau un numar exact. Contractul Colectiv de Munca permite concediul fara plata pe o perioada de pana la 12 luni pentru munca in strainatate, precum si pana la 90 de zile pentru motive personale. Daca o persoana solicita concediu fara plata, indiferent daca pentru 90 de zile sau 12 luni, nu stim daca lucreaza sau nu in strainatate. Exista cazuri cand se solicita 90 de zile pentru motive personale, muncesc in strainatate si se intorc la spital. Cei mai in masura sa ofere un raspuns la aceasta intrebare sunt CMR si OAMMR, care elibereaza certificatele de libera practica.
- Ati lucrat in strainatate? Ati fost tentat sa va stabiliti in alta tara care sa fie mai generoasa din punct de vedere material si profesional cu dumneavoastra si familia?
C.P: Nu am fost plecat sa profesez in strainatate. Recunosc, am primit oferte, unele foarte avantajoase din punct de vedere financiar, dar am considerat ca locul meu este aici, ca se poate face performanta si in Romania.
- Din 1999, sunteti in acest spital. Ce le recomandati medicilor rezidenti, azi, cand sistemul nostru medical nu-i tocmai ofertant pentru ei?
C.P: Meseria de medic este o meserie pe care o faci din vocatie, iar performanta profesionala se poate realiza atat in Romania, cat si in alta tara. Pana la urma este optiunea fiecaruia ce doreste sa faca si unde. Dar, cu siguranta, si aici se poate face performanta.
- Acest spital este locul multor performante medicale. Enumerati cateva. De fapt, prin ce se remarca spitalul dumneavoastra intre celelalte spitale judetene din tara.
C.P: In cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenta Targu Mures se face medicina de performanta, se fac lucruri extraordinare care nu numai ca merita spuse, ci trebuie spuse. Vorbim de transplant medular, de operatii foarte delicate si complicate pe creier, pe coloana vertebrala, operatii care includ patologia malformativa, traumatica, tumorala a nou-nascutului. Vorbim despre sectii clinice care reprezinta centre de excelenta. Bineinteles, vorbim de medici extrem de bine pregatiti si aparatura medicala de ultima generatie in cadrul clinicilor in care isi desfasoara activitatea.O sa va dau si cateva exemple. Centrul de Hematologie si Transplant Medular este unul din cele trei centre la nivel national (alaturi de Bucuresti si Timisoara), unde se realizeaza transplant cu celule stem hematopoietice. Sectia Clinica ORL este unul din cele 7 centre nationale de implant cohlear. Sectia Clinica de Neonatologie este Centru Regional (de excelenta) pentru ingrijiri perinatale si una dintre cele mai importante clinici din tara datorita faptului ca, avand un parteneriat cu Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant, nou-nascutii cu malformatii cardiace complexe sunt internati in Clinica de Neonatologie inainte de interventiile chirurgicale. Binenteles sunt doar cateva exemple, dar ar mai fi multe de spus despre performantele medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. De asemenea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este un important centru de pregatire postuniversitara, unde, sub indrumarea atenta a medicilor seniori, tinerii rezidenti, viitorii specialisti, sunt formati in specialitatile pentru care au optat.
- Toate acestea n-ar fi posibile fara o dotare de ultima generatie.
C.P: In anul 2015, echipa manageriala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tirgu Mures a investit in aparatura medicala aproape 25 milioane de lei, banii provenind de la Ministerul Sanatatii, venituri proprii si donatii. Astfel, pentru dotarea sectiilor a fost achizitionata aparatura medicala de ultima generatie: fibroscop, aparate de ventilatie mecanica, videolaringoscoape, dispozitive pentru prevenirea si corectia hipotermiei, defibrilatoare, ecografe de inalta performanta, sisteme de intubatie dificila, camera gamma pentru interventiile chirurgicale oncologice, generatoare cu frecventa pentru ablatie varicelor, platforma electrochirurgicala, electrocautere, masa de operatii de inalta performanta, 5 incubatoare performante si doua ventilatoare pentru suport respirator pentru nou-nascuti, echipamente necesare pentru salvarea vietii copiilor nascuti prematur, microscop operator de inalta performanta si o masa de operatii cu functie comuna full accesorizata pentru interventii coloana si craniu, sistem de digitalizare carestream clasic, Aparat rx fluoroscopie si grafie digitala cu detector digital dinamic, Aparat Rx grafie digital, Aparat radiologie digitala cu asamblu port tub suspendat, set motoare ortopedice, masa de operatii cu extensii ortopedice si aparat de radiologie mobil, ecran de protectie cu plumb, monitoare sala de operatie, electrocardiografe, frigider cu doua compartimente (Farmacie), statie centrala de monitorizare, Monitor RCV. Pentru Serviciul Anatomie patologica a fost achizitionata o linie completa in valoare de: 1.634.835,13 lei. Tot in anul 2015, a fost achizitionat pentru spital un Post TRAFO in valoare de 885.527, 75 lei, precum si 4 servere ProLiant DL380p Generation9 (Gen9) in valoare de 238.553,83 lei.
- Ca medic anestezist, cum arata o sectie de terapie intensiva ideala?
C.P: Asa cum am mai spus, din punctul meu de vedere Sectia ATI este inima spitalului, deoarece, practic, fara sectia ATI nu se poate desfasura nicio activitate medicala de mare anvergura, in special in cazurile de o complexitate ridicata. Sectia ATI trebuie sa fie foarte bine organizata, pentru a raspunde prompt si adecvat tuturor solicitarilor. De asemenea, trebuie sa aiba echipamente performante de sustinere a vietii si personal medical bine pregatit.
- Ca manager, cum arata spitalul ideal pe care cu atat mai mult ati dori sa-l conduceti?
C.P. Ideal este spitalul in care sunt multumiti atat pacientii, cat si personalul medical. In acest sens, in Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures am investit sume importante pentru aparatura medicala de ultima generatie si continuam sa investim, avem personal medical bine pregatit, stabilim in asa fel prioritatile si directiile de actiune incat sa imbunatatim continuu calitatea actului medical. De asemenea, am demarat studiile necesare pentru reabilitarea Spitalului astfel incat si conditiile hoteliere sa fie la nivelul anului 2016.
- Sunteti tatal a doua fete. Le veti indruma spre profesia de medic?
C.P: Eu sunt un om de moda veche. Adica, cred in vocatie. Pentru mine, vocatia este esentiala in medicina si, in general, in alegerea profesiei. Oamenii moderni nu mai cred in vocatie, drept pentru care lumea este asa de plina de hobby-uri. Revenind la intrebare, raspunsul e da, daca fetele mele vor dovedi ca au vocatie pentru profesia de medic si isi doresc acest lucru. Si, binenteles, le voi oferi tot sprijinul meu.
Ce face in week-end managerul de spital si medicul anestezist Claudiu Puiac?
C.P: Normal ar fi sa va raspund ca nu face nimic. Respectiv, paseaza raspunderea pentru a face ceva” omului Claudiu Puiac. Din nefericire, chiar si week-end-urile (acelea adevarate, nu doar cele din calendar) managerului sunt rare si atunci cand prinde cate unul rasfoieste o carte (imi place nespus istoria) vede un film, merge la un meci, se relaxeaza cu familia, se repede pana la parinti sau rude. Ma rog, lucruri obisnuite.
- In incheiere, va lansez o provocare, de fapt, doua. Care ar fi primele trei probleme pe care le-ati rezolva daca ati fi ministrul sanatatii, dar daca ati fi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate?
C.P: Da, grea intrebare. Voi incepe cu trei probleme pe care le consider prioritare pentru a fi rezolvate daca as fi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate:
1. Banul urmeaza pacientul,
2. Renegocierea contractului-cadru,
3. Reorganizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene.
Daca as fi ministrul sanatatii, cele trei probleme pe care le-as considera prioritare pentru a fi rezolvate sunt:
Initierea unei noi legi a sanatatii adaptata cerintelor actuale,
Clasificarea spitalelor,
Salarizarea personalului medical in functie de competente.