AmosNews: Dilema Licuricilor (Autor: Octavian STIREANU)
Celor care obiecteaza la represaliile pe care le-a dezlantuit in Turcia, presedintele Erdogan le raspunde cu arma teribila a legitimitatii. Inca de cand a descalecat triumfal, vineri noaptea, pe aeroportul din Istanbul, el a avertizat ca va declansa pedepsirea vinovatilor, pentru ca asta e vointa poporului, asta vrea poporul, nu trebuie sa inselam poporul, poporul in sus, poporul in jos si altele asemenea. Despre reintroducerea pedepsei cu moartea, Erdogan spunea:
- Oamenii din strada au formulat aceasta cerere. Oamenii sunt de parere ca acesti teroristi trebuie ucisi. De ce sa-i tin si sa le dau de mancare in inchisori in anii care vor urma, asta spun oamenii.
Licuricii care lumineaza omenirea pe calea democratiei se afla acum in fata unei dileme fara iesire. Pe de o parte, Erdogan le inchide gura cu legitimitatea sa, obtinuta la urne. Pe de alta parte, alesul poporului turc recurge la practici care oripileaza lumea civilizata, cu totul in afara standardelor cerute unui stat care este membru NATO si in negocieri cu UE. In aceasta situatie, cui anume trebuie sa dea prioritate occidentalii in atitudinea lor fata de Erdogan? Suprematiei votului popular sau respectarii standardelor democratice? Daca il trateaza pe Erdogan ca pe un ales al poporului, atunci trebuie sa inghita tribalismul comportamentului acestuia fata de justitie, armata si presa. Daca, insa, pun criteriile democratiei si statului de drept inainte orice, atunci n-au decat sa-l repudieze pe Erdogan.
Sunt destule exemple in care occidentalii au ignorat vointa populara, exprimata la urne, operand in numele altor criterii si interese. De pilda, in Ucraina, fostul presedinte Ianukovici a fost dat jos de niste derbedei de pe Maidan in februarie 2014, la cateva luni dupa ce castigase alegerile, considerate corecte de intreaga comunitate internationala. In Egipt, puterea instalata in urma unor ample demonstratii de masa avea sa fie data jos de armata, cu aprobarea tacita a Occidentului. In Libia si Irak, fostii conducatori legitimi, desemnati asa cum era regula pe la ei pe-acasa, au fost ucisi in numele democratiei, pentru ca in locul lor sa apara triburile medievale in Libia si Califatul arab - ISIS in Irak. Chiar si in Romania, votul celor 7,4 milioane de oameni care au cerut, prin referendumul din 2012, demiterea lui Traian Basescu a fost calcat in picioare, avand prioritate nu aceasta coplesitoare vointa populara, ci decretul unei junte de 6 persoane care au decis peste noapte ca votul nu e valabil.

Sursa: amosnews.ro.ro