MAGAZIN: SETI nu se lasa, dar extraterestrii tac (Autor: DAN D. FARCAS)
Pentru a strabate distantele din Cosmos, chiar si lumina are nevoie de mii de ani. Deci - s-a spus - eventualele contacte nu s-ar putea realiza decat prin unde radio. In acest sens, intr-un faimos articol, publicat in 1959, Giuseppe Cocconi si Philip Morrison au sugerat sa cautam extraterestrii cu ajutorul radiotelescoapelor. Proiectele au inceput in 1960, dand nastere programului SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), care continua, fara rezultate, si in zilele noastre, ca o cautare a unui ac in milioane de care cu fan, mereu mai detaliat si cu mijloace mereu mai sofisticate. Recent, o donatie generoasa a permis relansarea acestor cercetari.
E drept, in toti acesti ani au fost detectate, ocazional, explozii scurte, nerepetate, de semnale radio, venind din spatiu, fara vreo noima. Cel mai spectaculos moment a fost pe 15 august 1977, cand la un observator de langa Columbus (Ohio) s-a receptionat, dintr-o zona din apropierea roiului M55 din constelatia Sagetatorului, timp de 72 de secunde, un semnal de 30 de ori mai puternic decat zgomotul de fond inconjurator, pe o banda de frecventa mai ingusta decat a oricarui emitator pamantean. Semnalul s-a activat si s-a oprit de cateva ori, disparand apoi pentru totdeauna. Inregistrarea a fost botezataSEMNALUL WOW!.

Faimosul SEMNAL WOW!

Profesorul Antonio Paris, de la St. Petersburg College din Florida, a anuntat recent ca incearca sa investigheze originea semnalului. Profesorul fusese anterior analist pentru Departamentul Apararii al SUA, si spera sa-si foloseasca tehnicile de investigare insusite in acest scop. El a declarat pentru publicatia The Guardian:
- Am abordat semnalul WOW! de parca m-as intoarce la locul unei crime. Fiind un caz la rece, m-am dus la diferite baze de date (astronomice) pentru a gasi vinovatii sau suspectii, care au fost la locul crimei, la momentul respectiv.
Paris crede ca semnalul - in loc sa fie o incercare de contact a unei civilizatii extraterestre - vine de la doua comete, recent descoperite, care au fost foarte aproape de presupusul loc de origine al semnalului atunci cand acesta a fost receptionat. Conform teoriei sale, responsabili pentru ciudatul semnal ar fi norii gigantici de hidrogen, care inconjoara aceste comete. Este o explicatie plauzibila, mai ales ca hidrogenul emite in mod natural pe frecventa radio de 1420 MHz, aceeasi frecventa ca cea a semnalului WOW!. Cele doua comete vor trece printr-o pozitie propice, in viitorul apropiat, iar Paris vrea sa le monitorizeze, pentru a vedea daca semnalul se va produce din nou. Una dintre comete va trece prin zona tinta in ianuarie 2017, in timp ce cealalta va sosi un an mai tarziu; prin urmare, nu trebuie sa asteptam foarte mult timp pentru a vedea daca nu cumva semnalul WOW! este de fapt o simpla anomalie cosmica, si nu o transmisie deliberata.
In Cosmos trebuie sa existe si alte inteligente decat cele de pe Pamant. Aceasta concluzie rezulta, statistic, din imensitatea Universului, ca si din omniprezenta vietii si a legilor pe baza carora ea evolueaza. Faptul ca proiectele SETI nu au gasit nimic, in aproape saizeci de ani de cautari, ar putea fi un argument solid ca premisele de la care au plecat (de pilda, ca toate civilizatiile cosmice comunica, la nesfarsit, prin semnale radio) ar putea fi eronate.
Un exemplu sunt declaratiile facute de Stephen Hawking. Astrofizicianul considera ca, daca extraterestrii exista, noi facem un joc periculos, incercand sa-i contactam. El comenta:
- Daca extraterestrii ne-ar vizita, rezultatul ar putea fi similar cu cu cel de dupa debarcarea lui Columb in America, ceva ce nu a iesit bine pentru nativii americani.
Astronomul Jill Tarter, co-fondator al Institutului SETI si care a detinut acolo importante functii de conducere, are o parere asemanatoare, desi ceva mai nuantata. Ea a declarat publicatiei on-line TechCrunch:
- Daca extraterestrii ar vizita planeta noastra, ei s-ar putea sa preia controlul, datorita faptului ca utilizeaza tehnologii superioare. Din acel moment, ei vor fi cei care stabilesc regulile. Totusi - a explicat ea - este foarte posibil ca o civilizatie sa nu fie in stare sa dezvolte tehnologii sofisticate, cum ar fi capacitatea de a calatori pe distante lungi in spatiu, decat in cazul in care a invatat sa se comporte intr-un mod pasnic. Ideea unei civilizatii care a reusit sa supravietuiasca cu mult mai mult decat noi si care, posedand o asemenea tehnologie, ramane in acelasi timp agresiva, nu are sens pentru mine. Aceasta sugereaza ca extraterestrii ar putea fi relativ prietenosi si cooperanti - o veste buna pentru oameni, in cazul in care Pamantul ar fi invadat.
Comentand faptul ca, la ora actuala, SETI cauta, fara succes, semne ale unor extraterestrii baleind undele radio si semnalele optice venite din Univers, Dr. Tarter a recunoscut ca:
- Poate ca nu am inventat inca modul corect de a face acest lucru.
Asa cum scria Sarah Griffiths pentru Daily Mail, pe 5 februarie 2016, si Dr. Nathalie Cabrol, care conduce vanatoarea dupa viata extraterestra la Institutul SETI din California, a declarat pentru MailOnline:
- Poate exista civilizatii extraterestre avansate care incearca sa contacteze Pamantul, dar noi nu putem detecta semnalele lor.
Astronautul John Grünsfeld a declarat anul trecut, la Conferinta stiintifica de Astrobiologie de la Chicago:
- Daca exista o viata inteligenta, ea stie deja ca suntem aici. O civilizatie extraterestra avansata poate detecta de departe existenta oamenilor, urmarind modificarile pe care le-am facut in mediul pamantean. Ne-am pus in atmosfera niste semnaturi pe care cineva, cu un telescop mai mare, le-ar putea garantat detecta de la o departare de 20 de ani lumina.
Cercetatorul sef al NASA, Ellen Stofan, este de acord cu aceasta. Ea a declarat, recent:
- Vom putea gasi dovezi ale vietii extraterestre in 20 pana la 30 de ani.
Au fost, dar nu i-am vazut!
Un alt grup de experti, astrobiologi de la Universitatea Nationala din Australia, considera ca nu am fost vizitati de extraterestri si nici nu i-am detectat, deoarece toate vechile focare de viata au disparut intre timp. Ei spun ca civilizatiile de pe alte planete, chiar daca au reusit sa treaca de toate obstacolele, ar avea probabil o durata scurta si ar muri repede. Ei mai cred ca, desi multe planete sunt potential locuibile si colcaiau odinioara de viata microbiana, puteau deveni sterpe si inospitaliere, dupa incalziri sau raciri ale suprafetei, scapate de sub control. Totusi, nu trebuie pierdut din vedere ca si viata poate juca un rol in controlul climatului unei planete, facand-o mai locuibila. In plus, viata ar putea sa apara de mai multe ori pe o planeta, dar ea va fi condamnata la disparitie daca nu evolueaza suficient de rapid pentru a reduce gazele cu efect de sera, mentinand astfel o temperatura stabila la suprafata.
Astrobiologul australian Dr. Aditya Chopra afirma:
- Universul este, probabil, plin de planete locuibile, prin urmare multi oameni de stiinta cred ca ar trebui sa fie plin si cu extraterestrii. Dar viata timpurie este fragila, asa ca noi credem ca rareori evolueaza suficient de repede pentru a supravietui. Cele mai multe medii planetare timpurii sunt instabile. Viata joaca un rol-cheie in modificarea si reglarea mediului sau, pentru a-si asigura supravietuirea.
Studiul sau, publicat in revista Astrobiology, sustine ca viata in Univers poate sa depinda de ceva ceea ce autorii numesc STRANGULARE GAIANA. Pamantul ofera un exemplu clasic in acest sens. Aici organisme timpurii au inceput reglarea cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera si, in cele din urma, au produs suficient de mult oxigen pentru ca sa apara alte organisme noi. Dar Pamantul ar fi o rara exceptie; se pare ca aceasta STRANGULARE a dus la disparitia aproape universala a vietii pe alte planete.