Senatorul Florian-Dorel Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Sustinere pentru personalul de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In interventia mea de astazi as dori sa-mi exprim intreaga sustinere pentru personalul de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta. Acesti profesionisti desavarsiti, chemati sa salveze vietile oamenilor, merita sa beneficieze de pensii de serviciu speciale.
Ca initiator al Proiectului de lege privind statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de ambulanta Bucuresti â€" Ilfov, consider ca nu este vorba nicidecum despre acordarea de pensii nesimtite, asa cum incearca unii sa prezinte situatia. In schimb, intentia noastra a fost de a elimina discriminarile si asimilarea unor drepturi dobandite de personalul operativ militar din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ce indeplineste atributii de urgenta si intervine alaturi de personalul profesionist operativ din cadrul serviciilor de ambulanta.
Prin aceasta initiativa am dorit sa reglementam obligatiile si drepturile personalului profesionist de interventie, fie ca vorbim despre medici, asistenti medicali, ambulantieri, soferi de autosanitare sau operatori registratori de urgenta. Am facut acest demers pentru ca acesti oameni care lucreaza in cadrul serviciilor de ambulanta trebuie sa dobandeasca un regim special, avand in vedere ca isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase.
Ce am propus noi? Am propus ca personalul de interventie sa beneficieze de pensie speciala de serviciu, cu reducerea varstei standard de pensionare, fara penalizare, daca indeplineste cumulativ cateva conditii: varsta minima de 57 de ani, o vechime de cel putin 20 de ani in activitate ca personal operativ de interventie. Am mai propus ca pensia acestora sa reprezinte 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. De asemenea, la aceasta pensie sa aiba dreptul si cei cu o vechime de 15 â€" 20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an lipsa, iar daca in urma actualizarii cu valoarea punctului de pensie rezulta o pensie speciala mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.
Totodata, am mai dori ca pe langa salariul lunar, compus din salariul de baza, garzi, indemnizatii, sporuri, premii si prime, cei care fac parte din personalul operativ sa aiba dreptul la ajutoarea si alte drepturi banesti stabilite prin contracte colective de munca, indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau de detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare si transport in tara si in strainatate, dar si la incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca. De asemenea, ar fi normal ca ei sa beneficieze si de un spor pentru conditii deosebit de periculoase pentru suprasolicitari psihice si nervoase, stres, zgomot intens si de lunga durata, pericol, risc fizic si risc in traficul rutier in timpul deplasarilor in misiune.
Asadar, nu este vorba despre niciun privilegiu dat medicilor si asistentilor de pe ambulante, ci despre un act de normalitate pentru efortul si implicarea acestor profesionisti. Sper ca astazi proiectul de lege sa intre in dezbatere si sa fie votat. Si va invit pe toti sa-l votati.