Senatorul Mihai- Viorel FIFOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Reactia tardiva a Guvernului la recentele inundatii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au lansat in ultimele zile avertizari repetate privind iminenta unor fenomene meteorologice extreme.
Ar fi fost de presupus ca atená¹­ionarile respective vor fi de natura sa induca o stare de alerta nu doar la nivelul populatiei, ci si al autoritatilor, mergand pana la cel mai inalt nivel, respectiv al Sefului Guvernului, adica a celor carora le intra in fisa postului si sunt retribuiti inclusiv pentru a gestiona asemenea situatii de urgenta.
Cu toate acestea, dincolo de interventia profesionista, desi cu mijloace limitate, a reprezentantilor ISU, nu s-au prea vazut reactii pe masura din partea Guvernului, inclusiv in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare de urgenta celor direct afectati de calamitati si ramasi fara locuinte, sub cerul liber, impreuna cu familiile lor.
In fata unui asemenea mod de a raspunde sau, mai corect spus, de a nu raspunde la situatiile de urgenta evocate, ne putem gandi ca guvernantii nostri au presupus ca daca tot sunt tehnocrati, trebuie sa se ocupe doar de chestiuni tehnice, la care si-au demonstrat deja cu prisosinta competenta - a se vedea cazul fondurilor europene, cu absorbtie zero, pe durata mandatului Guvernului Ciolos - si nu de chestiuni intempestive si oricum efemere, cum probabil au categorisit recentele inundatii din multe localitati de pe cuprinsul tarii.
In plus, au considerat, probabil, ca, de vreme ce prognozele meteo anuntau vreme buna pe Litoral si in unele zone montane, nu era cazul sa se deranjeze, tocmai de sarbatoarea Rusaliilor, cu chestiuni agasante, precum ploile torentiale, grindina si inundatiile subsecvente, care, nu-i asa, nu aveau decat sa mai astepte!
Dorim sa va reamintim, domnilor guvernanti, ca ocuparea unei demnitati publice de cel mai inalt nivel presupune sa fii la dispozitia cetateanului 24 de ore din 24 si nu doar cele 8 ore pe zi, durata standard a unei zile de munca conform Codului muncii. De zile de weekend sau concediu de odihna in asemenea situatii, nici nu poate fi vorba!
Cu atat mai stupefianta mi s-a parut, in circumstantele mentionate, lipsa de reactie a membrilor Guvernului nostru de tehnocrati si a Primului ministru care NU au binevoit sa-si intrerupa weekendurile si/sau concediile pentru gestionarea situatiilor de criza survenite si, nu in ultimul rand, pentru a asigura cetatenii - fie si printr-o prezenta simbolica la Palatul Victoria - ca Guvernul lucreaza in folosul lor si, mai ales, ca este la datorie!
In directa legatura cu aspectele mentionate, as dori sa ma refer, in continuare, la modul de valorificare a programelor nationale de actiune in situatii de calamitate. Astfel, este cu totul regretabil ca, desi exista proiecte de combatere a efectelor inundatiilor, nici macar autoritatile locale inca in functie dupa alegeri nu au intreprins nimic lasand populatia sinistrata practic fara asistenta!
Singurii care au intervenit rapid au fost angajatii ISU, care au incercat dupa posibilitatile lor sa salveze ce se mai putea salva. Este de apreciat devotamentul acestor oameni.
Nu acelasi lucru se poate spune despre autoritatile statului care aveau obligatii clare prin natura functiei de demnitate publica pe care o ocupa inca!
Nu s-a vazut aportul ministrului apelor si padurilor si bineinteles nici al oficialilor Companiei Apelor Romane din subordine, pentru a nu mai aminti de nivelele ierarhice superioare, incluzand Vice-prim-ministrii si chiar Primul-ministru!
Tehnocratia nu te absolva in nici un fel de lipsa de grija fata de semeni!
Cu atat mai mult cu cat vorbim de persoane, multe dintre ele scolite pe la Bruxelles si care ar fi trebuit sa stie, fara sa le mai amintim noi, ca exista si fonduri europene pentru situatii de urgenta si calamitati naturale.
Apreciem ca se impune revenirea de urgenta cu picioarele pe pamant a tuturor celor obligati sa diminueze suferinta oamenilor atat de afectati de stihiile naturii, in paralel cu adoptarea, in regim de urgenta, a masurilor tehnice ce se impun. Vorbim de evaluarea pagubelor, a pierderilor suferite de agricultori, de identificarea suprafetelor afectate, elemente care ar trebui sa stea la baza unor solicitari urgente de sprijin si asistenta din partea Uniunii Europene!
In aceeasi logica, nu este lipsit de interes sa amintim ca guvernantii au responsabilitatea sa se gandeasca si la masurile care trebuie luate pentru prevenirea si contracararea eficienta, in viitor, a unor asemenea calamitati!
Pentru aceasta, stimati guvernanti, trebuie doar sa apelati la experti, la adevaratii experti si, in acelasi timp, sa cautati in sertarele propriilor birouri programele speciale, elaborate cu rigurozitate si profesionalism de specialistii PSD, vizand combaterea inundatiilor, combaterea secetei si a desertificarii, intre care, este cazul sa mentionam aici Programul de interventii in caz de calamitati naturale si Programul de amenajari complexe a bazinelor hidrografice.