Apa din piscine si bazine de inot poate deveni toxica, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezica, creste cand transpiratia si urina se amesteca cu clorul, arata un nou studiu, publicat in revista Environmental Science & Technology.
Dusurile instalate la piscine nu se afla acolo intamplator, insa nu toti le folosesc iinainte sa intre in bazin, desi este obligatoriu. Este o mare greseala fiindca acest obicei nu numai ca nu este igienic, dar poate fi periculos pentru sanatate. Un studiu precedent aratase deja pericolul amestecului de clor si urina: in afara ca irita pielea, ochii si nasul, inhalarea acestor gaze ar putea duce la tulburari respiratorii, astm, rinite si bronsite.
Noul studiu realizat de cercetatori americani merge mai departe, oamenii de stiinta identificand molecule mutagene care pot afecta ADN-ul, relateaza Agerpres.
Conform cercetatorilor de la Universitatea Carolina de Sud cu cat in piscina intra mai multa lume, cu atat potentialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intra cel mai des in bazin sunt si cel mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observata o crestere a patologiilor respiratorii si de cancer la vezica in randul inotatorilor profesionisti si a personalului care lucreaza la bazine in Statele Unite.
Alege imprumutul care te lasa sa alegi. Sume intre 6.000 si 10.000 de lei, rate fixe lunare, fara comision de administrare!
Pentru a profita de avantajele prezentei in piscina fara teama de boli, se recomanda schimbarea regulata a apei, dus inainte de intrarea in bazin si, bineinteles, abtinere de la urinarea in apa.