Miscareaderezistenta.ro: Prof. dr. Doina Dimulescu: Unele suplimente si ceaiuri interactioneaza cu medicamentele cardiovasculare, reducandu-le eficacitatea (Autoare: Magda Marincovici)
Prof. dr. Doina Dimulescu, cardiolog si managerul Spitalului de Urgenta Universitar Elias, atrage atentia ca suplimentele si ceaiurile pot reduce eficacitatea medicamentelor cardiovasculare, ne spune care sunt valorile optime ale tensiunii arteriale, ce este tensiunea normala inalta, ce se ascunde in spatele tensiunii arteriale oscilante.
- Care este actiunea suplimentelor, a ceaiurilor in cazul pacientului cardiac, care, de regula, are o medicatie alopata, stricta?
- Suplimentele alimentare nu sunt testate ca medicamentele. Unele dintre ele sunt vegetale si interfera cu metabolizarea medicamentelor cardiovasculare. In publicatiile de cardiologie americane, exista liste lungi de suplimente vegetale, de potiuni, de produse dintre acestea miraculoase, care se metabolizeaza pe aceeasi cale in ficat, care intra in competitie cu medicamente foarte active, cum sunt anticoagulantele, care sunt extrem de importante. In cazul acestor medicamente, aceste produse miraculoase le pot creste sau le pot reduce eficacitatea. In sensul ca le pot micsora eficacitatea si le pot produce sangerari pacientilor.
Un pacient cu boala cardiovasculara, de regula, inghite, prin recomandarea societatilor savante, 4-5-6 medicamente din clase diferite pentru a impiedica recurenta evenimentelor. Or, daca mai inghite si niste suplimente, deja interactiunile medicamentoase in corp nu mai pot fi tinute sub control.
- Ce le recomandati pacientilor cardiaci?
- Eu le recomand pacientilor mei sa nu abuzeze de ceaiuri, de suplimente. Am vazut pierderea eficacitatii tratamentului alopat din cauza interactiunii cu aceste produse miraculoase. Sunt foarte multe asemenea produse si nu pentru toate se cunosc caile de metabolizare. Si in plante sunt substante foarte active. Nu uitati ca digitala este extrasa din plante. In unele plante, exista substante citotoxice. Nu inseamna ca suplimentele care isi au originea in plante, care, adevarat, sunt naturale, dar nu sunt inactive biologic si, mai ales, nu sunt lipsite de interactiune cu medicatia alopata.
- Sunt opinii diferite si de aceea va rog sa ne explicati care sunt valorile optime ale tensiunii arteriale?
- Tensiunea optima este 120/70 mm/Hg. Diagnosticul de hipertensiune se pune la peste 140/90. Intre aceste valori, exista ceea ce americanii numesc prehipertensiune arteriala tocmai pentru a-i speria pe subiectii in cauza cu valori tensionale peste cele optime, iar in nomenclatura europeana exista high normal, adica tensiune normala inalta.
- Ce indica tensiunea normala, dar inalta?
- Tensiunea normala inalta poate indica faptul ca, intr-o anumita etapa a vietii, de exemplu, dupa menopauza, in cazul femeilor, sau atunci cand barbatii se ingrasa excesiv, pot face hipertensiune.
- Hipotensiunea este boala?
- Poate fi o boala. Oamenii foarte tineri pot avea valori tensionale mai mici decat 120/70, pot avea 90, 100. Exista hipotensiunea ortostatica a varstnicilor, boala care se poate solda cu sincope, cu traumatisme si cu o multime de alte complicatii.
- Ce se ascunde in spatele tensiunii arteriale oscilante?
- Variatiile mari de la o masuratoare la alta, de la o vizita la alta la cabinetul medical sau de la noapte la zi se cheama variabilitate excesiva a tensiunii arteriale si s-a demonstrat ca sunt predictori de boala cardiovasculara, predictori de accidente coronariene, predictori de accidente vasculare cerebrale. Toate schemele terapeutice moderne combina medicamente care tind sa limiteze aceste oscilatii excesive ale valorilor tensionale, care uneori vin din nerespectarea dietei hiposodate. De exemplu, un pacient cu hipertensiune poate sa ia un tratament corect dar, daca mananca sarat, sta in stres, in frig, face efort excesiv, va inregistra cresteri de tensiune necontrolate. Iar cardiologul suplimenteaza tratamentul si pacientul face hipotensiune. Aceste oscilatii excesive ale valorilor tensiunii arteriale pot fi un predictor de risc cardiovascular.