Senatorul Florinel Butnarua sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Conventia de la Istanbul. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa cum bine stiti, Senatul Romaniei a aprobat Legea de ratificare a Conventiei de la Istanbul in data de 29 februarie 2015, conventie care fusese semnata de Romania in iunie 2014. Conventia de la Istanbul este numele pe care il are Conventia privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeii si a violentei domestice care a fost adoptata in 2011 de Consiliul Europei, organizatie care protejeaza drepturile omului, democratia si statul de drept, si care reuneste 47 de state membre, printre care si Romania incepand cu anul 1994. Fara doar si poate, este tratatul international cel mai cuprinzator care abordeaza aceasta grava violare a drepturilor omului.
Conventia vizeaza protejarea femeilor impotriva tuturor formelor de violenta si prevenirea, incriminarea si eliminarea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, sustinand contributia la eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor, promovarea egalitatii intre femei si barbati si emanciparea femeilor, precum si protejarea si sprijinirea tuturor victimelor violentei impotriva femeilor si a violentei domestic.
Sub incidenta conventiei intra femei si fete din orice mediu social, indiferent de varsta, rasa, religie, origine sociala, statut de migrant sau orientare sexuala. Statele sunt totodata incurajate sa aplice conventia si altor victime ale violentei domestice, precum barbati, copii si batrani.
Conventia le cere statelor parti sa incrimineze ori sa sanctioneze in alt fel urmatoarele fapte: violenta domestica (fizica, sexuala, psihica ori economica); urmarirea; violenta sexuala, inclusiv violul; hartuirea sexuala; casatoria fortata; mutilarea genitala a femeilor; avortul si sterilizarea fortata. Faptuitorul va primi o pedeapsa mai severa daca victima este sotia, partenerul de viata sau un membru de familie.
Putem considera aceasta conventie drept o chemare adresata societatii, in special barbatilor si tinerilor, sa-si modifice atitudinea. In esenta, conventia constituie o noua chemare la egalitate intre femei si barbati, intrucat violenta impotriva femeilor este adanc inradacinata in inegalitatea dintre femei si barbati in cadrul societatii si este perpetuata de o cultura a intolerantei si a negarii.
Noutatea adusa de aceasta Conventie este faptul ca recunoaste fenomenul violentei impotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului si o forma de discriminare. Ea este primul tratat international care contine o definitie a genului: genul este rolul pe care societatea il acorda barbatilor si femeilor, cat si comportamentul, activitatile si atributele considerate drept potrivite pentru femei si pentru barbati. De asemenea, se introduc o serie de infractiuni, precum sterilizarea fortata, mutilarea genitala a femeilor sau violenta psihica. Neincriminate pana acum, acestea vor trebui introduse ca infractiuni in legislatiile statelor semnatare ale Conventiei. Printre masurile de protectie sunt prevazute infiintarea de servicii specializate care sa ofere asistenta medicala si consiliere psihologica si juridica victimelor si copiilor lor, precum si infiintarea de adaposturi suficiente pentru aceste victime.
Implementarea acestei Conventii este urmatorul pas. De aceea, este necesar sa contribuim prin transpunerea in legislatie a unor masuri clare de sanctiune impotriva violentei femeilor, un exemplu in acest sens fiind intarirea ordinului de protectie fata de cel care realizeaza abuzurile. In plus, este necesar sa sprijinim constituirea unei echipe interdisciplinare de raspuns la situatiile de violenta asupra femeilor, care sa aplice practicile corespunzatoare. In acest sens, este nevoie de colaborarea stransa dintre profesionisti precum psihologul, asistentul social si politistul, acestia fiind cei care, in definitiv, vor putea lupta direct in combaterea fenomenului de violenta, dar si cu efectele grave ale acestuia.