Gabriela Firea, candidat PSD pentru Primaria Capitalei: Solicit deschiderea de urgenta a punctelor de prim-ajutor de la Universitate si Grozavesti!
Principalele cauze pentru gravele probleme ale serviciilor de sanatate din Capitala sunt subfinantarea si personalul insuficient, pe toate palierele, si nu calitatea acestora.
Un inventar sumar al problemelor cu care se confrunta Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti ne arata ca cinci dintre spitalele din subordinea municipalitatii isi desfasoara activitatea, integral sau partial, in cladiri cu risc seismic ridicat, care necesita consolidari, alte doua unitati â€" Spitalul Prof. dr. Alexandru Obregia si cel de Stomatologie â€" au nevoie urgenta de reparatii, iar investitia de 40 milioane de euro demarata la Spitalul Victor Gomoiu” este blocata din cauza neintelegerilor birocratice dintre autoritatea contractanta si consultantul ales.
Un alt punct nevralgic il reprezinta medicina scolara, unde sunt acoperite mai putin de jumatate din posturile de doctori necesare, ceea ce face ca un medic sa asigure asistenta pentru 3.000 â€" 5.000 de copii, fata de norma stabilita la sub 2.000. Din acest motiv, multe cabinete medicale din scoli nu functioneaza sau functioneaza in regim de avarie. In acelasi context, mi-a fost semnalat faptul ca punctele de prim-ajutor amplasate in Pasajul de la Universitate si in complexul Grozavesti nu sunt functionale de ceva vreme, desi utilitatea lor este mai presus de orice indoiala. Daca voi castiga alegerile, una dintre primele masuri va fi redeschiderea acestor puncte de prim ajutor, atat de necesare populatiei. Asta daca administratia liberala de la Bucuresti nu face acest lucru, in perioada urmatoare, asa cum ar fi normal. Solicit ca parlamentar si ca cetatean o actiune imediata in acest sens. Pentru ca sistemul de sanatate din Bucuresti este oricum in suferinta.
Este limpede ca sistemul medical al municipalitatii necesita o reasezare atat din punct de vedere al functionalitatii cat mai ales al sustenabilitatii bugetare, pentru ca degeaba avem spitale si cabinete medicale, daca ele nu asigura serviciile asteptate de populatie. In acest sens, vom propune un plan coerent de masuri, bazat pe solutiile care se vor degaja din discutiile pe care le purtam in aceasta perioada cu toti cei implicati in acest sistem.