TVR 2 si TVR HD difuzeaza duminica, 3 aprilie, de la ora 22:00, Gala Premiilor Radio Romania Cultural, eveniment care a avut loc pe 21 martie, pe scena Teatrului Odeon din Bucuresti si care a premiat cele mai importante realizari culturale ale anului 2015.
Spectacolul, in care lumea culturala a stralucit, s-a bucurat de prezenta unor importante personalitati, a numerosi jurnalisti, dar si a unui public care a umplut pana la refuz sala Teatrului Odeon.
Momentele muzicale ale galei au fost asigurate de Luiza Zan si Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor.
In cadrul galei, au fost acordate trei premii speciale: Premiul de Excelenta i-a fost decernat istoricului Neagu Djuvara, premiul Lux Mundi i-a revenit artistului vizual Dan Perjovschi, iar premiul In memoriam Iosif Sava i-a fost acordat acordat pianistei Raluca Stirbat.
Premiile pe sectiuni au fost urmatoarele:

Premiul pentru Proza i-a revenit lui Mircea Cartarescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas
Premiul pentru Film a revenit regizorului Radu Jude, pentru filmul Aferim!
Premiul pentru Poezie i-a fost inmanat lui Robert Serban, pentru volumul Putin sub linie, Editura Cartea Romaneasca.
Premiul pentru Teatru a fost decernat Echipei proiectului Antisocial â€" o coproductie a Teatrului National Radu Stanca si a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, semnata de Bogdan Georgescu.
Premiul la categoria Arte plastice a fost obtinut de artistul plastic Liviu Stoicoviciu pentru expozitia Orase imaginate (curator: Calin Dan) de la Muzeul National de Arta Contemporana.
Premiul pentru Muzica i-a revenit compozitorului Adrian Enescu, pentru complexitatea artistica a proiectului BachFiles.
Premiul pentru Educatie a fost obtinut de Asociatia MetruCub, pentru coordonarea proiectului Sustine cultura in educatie.
Premiul pentru Stiinta â€" Roxana Radvan, coordonatoarea Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO.
La sectiunea Proiecte culturale si festivaluri a fost laureat Radu Afrim pentru conducerea artistica a Galei Tanarului Actor HOP.
Evenimentul a fost co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.