www.semneletimpului.ro informeaza: Doctorii stiu de ceva vreme ca virusul HPV, care este un virus cu transmitere sexuala, poate cauza anumite tipuri de cancer. Dar declaratiile actorului Michael Douglas care crede ca tipul de cancer de care a suferit a fost cauzat de sexul oral, a scos in evidenta un subiect foarte puțin discutat.
Declaratiile sale au starnit foarte multe intrebari si intreaga mass-media a apelat la sectorul medical pentru a lamuri aceasta problema: poate sexul oral sa cauzeze cancer? Raspunsul a fost ca da. Si nu doar atat, ci virusul HPV este o cauza din ce in ce mai intalnit pentru cancerul limbii, sau orofaringeal (de gat). HPV cauzeaza 1.700 de cancere de gat la femei si 6.700 la barbati, in fiecare an, in SUA. Se asteapta ca in 2013, numarul persoanelor diagnosticate cu cancer oral sa fie de 42.000.
Infectia cu HPV este responsabila pentru cele mai multe cazuri de cancer cervical, 80% dintre femeile active sexual fiind expuse riscului de a o contacta de-a lungul vietii. Cercetarile efectuate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite au aratat ca riscul de cancer creste de 9 ori in cazul persoanelor care au facut sex oral cu mai mult de 6 parteneri.
Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, virusul este atat de comun incat aproape toate persoanele active sexual vor avea un tip de HPV pe durata vietii lor.
In cele mai multe cazuri, virusul dispare fara sa duca la probleme de sanatate. Nu exista nicio cale de a sti ce oameni infectati cu HPV vor dezvolta cancer, citeaza CNN. Se pare ca exista mai mult de 40 de tipuri de HPV si aproximativ 79 de milioane de americani sunt infectati, in prezent.