mariustuca.ro: Prof. dr. Mihaela Balgradean: Pana la varsta de un an, fara lapte vaca, de capra, sare si zahar (Autoare:Magda Marincovici)
Punem punct episodului numit sindrom hemolitic uremic la Spitalul MS Curie. Si am profitat de acest ragaz, sa vorbesc cu prof. dr. Mihaela Balgrdean, sefa sectiei nefrologie a Spitalului MS Curie despre ce a fost si ce ar trebui sa faca parintii pur si simplu pentru a le fi bine copiilor lor.
- Cum a fost, doamna profesor, in acele zile?
- Dintr-o data ne-am confruntat cu o situatie extrem de dificila: un numar mare de copii, cazuri grave, intr-un timp foarte scurt. A fost o provocare si m-am gandit doar ca trebuie sa facem fata. Pentru aceasta avem cunostintele necesare si avem cu ce. Problema a fost de organizare: sa strang toate fortele extrem de bine instruite, toate capacitatile si sa le pun la munca. Din punctul meu de vedere, important era sa vad sfarsitul, deci sa organizez foarte bine totul. Si aceasta, in conditiile in care copiii veneau, erau in stare grava si trebuiau vindecati, in conditiile in care famiile sufereau, erau panicate, dezolate.
- Doamna profesor cu cate cazuri de sindrom uremic hemolitic v-ati intalnit in ultimii ani?
- Din 2003 pana la acest episod, in sectia nefrologie a Spitalului MS Curie”, am avut 58 de cazuri de sindrom hemolitic uremic post-infectios. Iar in episodul la care ne referim acum, in aproximativ o luna, am avut 18 cazuri de sindrom hemolitic uremic post-infectios.
- Acum ca ne-am mai linistit, ce mesaje le adresati parintilor, in special mamelor care au bebelusi?
- Atentie la hrana bebelusului si la igiena. Subliniez: diversificarea alimentatiei incepe dupa 5 luni. Nu de la 2 luni, nu de la 3luni.
- Dar sa stiti ca sunt chiar medici care considera ca se poate trece la diversificare de la 2-3 luni.
- Toata lumea trebuie sa inteleaga ca bebelusii trebuie hraniti respectand principiile medicinei anului 2016, care recomanda foarte clar: diversificarea incepe dupa 5 luni si pana atunci alimentatia este exclusiv lactata: fie de la san, fie de la biberon. Dupa 5 luni, diversificarea incepe cu hrana semisolida, preparata tot in lapte. Apoi, introducem alimente solide. Si incepem cu legumele.
- De ce cu legumele?
- Pentru ca se recomanda sa formam gustul bebelusului pentru alimente. Or, legumele sunt mai putin placute la gust comparativ cu fructele, care sunt dulci. De aceea, incepem cu legumele mixate, sub forma de piureuri, apoi, combinam o leguma cu un fruct si ajungem la fructe. Carnea fiarta, mixata, in piureuri, dupa 7-8-9 luni.
- Doamna profesor, este acum o nebunie cu laptele de capra. Este bun pentru bebelus?
- Pana la varsta de un an, nu vom da copilului lapte de vaca, lapte de capra, deoarece contin proteine pe care acesta nu le tolereaza. Trebuie sa stim ca flora intestinala devine completa abia dupa varsta de 3 ani. Asta inseamna ca un copil nu poate metaboliza unele alimente, mai ales carnea, preparatele din carne, laptele de vaca, capra, oaie si produsele lactate. De aceea, formulele de lapte contin putine proteine si acestea sunt apropiate laptelui matern, care este foarte bine metabolizat. De asemenea, pana la un an, nu vom adauga in alimente sare si zahar.
- Si mai este o moda: suplimentele alimentare. Ce le transmiteti mamelor in privinta aceasta?
- Suplimentele se administreaza numai in cazuri speciale â€" bebelus prematur, sarcina gemelara etc. - exclusiv la recomandarea medicului.
- Importanta este, asa cum spuneati, igiena.
- Asta inseamna sa ne spalam pe maini frecvent, temenic, mai ales inainte si dupa ce preparam hrana copilului, ii schimba scutecele, inainte si dupa ce hranim copilul, sa avem grija de jucariile copiilor, de ceea ce baga in gura... Sa nu uitam ca tot timpul manipulam microbi. Si unii, iata, sunt periculosi.