Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut o declaratie politica intitulata: Blocati in saracie si lipsuri! Ce arata prognozele pentru judetul Botosani si ce masuri putem lua in 2016? Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
- Judetul Botosani este, asa cum toti stim si admitem, printre ultimele din tara ca nivel de trai, investitii, infrastructura, dezvoltare. Ne-am consolat cu ideea ca suntem necajiti, ca nimeni nu ne vede, nimeni nu ne aude si ca nimic nu se poate face in sensul acesta. Parca - parca, intr-un colt al mintii, inca mai asteptam o minune care sa ne ridice din haul national in care ne-am afundat de ani de zile - titra un articol din presa locala botosaneana la sfarsitul anului trecut.
Conform Comisiei Nationale de Prognoza, judetul Botosani se situeaza pe penultima pozitie la nivel national in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cu o valoare de 4.304 euro, in timp ce, in alte judete PIB-ul pe cap de locuitor depaseste 10.000 euro. De ce se afla Botosaniul in aceasta situatie? Ce ii lipseste? Acestea nu sunt intrebari retorice.
In primul rand, infrastructura. Nimic nu submineaza competitivitatea judetului, chiar a tarii in acest moment, asa cum o face infrastructura, de aceea riscam sa ramanem in zona periferica a economiei europene, cu toate consecintele care decurg de aici: spulberarea avantajelor comparative, transformarea economiei intr-o structura de tip manufacturier, depopularea unor intregi zone tocmai din cauza acestor fenomene, cresterea distantei economice dintre regiunile izolate si cele prospere.
In al doilea rand, un alt lucru care lasa Botosaniul la coada clasamentului judetelor din Romania este lipsa unitatii in proiecte, respectiv, a intelegerii de care trebuie sa dea dovada Executivul fata de nevoile reale ale Botosaniului. In acest moment, o investitie mai mult decat necesara este cea cu privire la reabilitatea drumului european Botosani-Targu Frumos. Desi prinsa intr-un amendament la proiectul de buget pentru anul 2016, din pacate, colegii liberali au subestimat importanta ei strategica, asa ca botosanenilor nu le ramane acum decat sa mai spere intr-o minune concretizata in bugetul anului viitor sau intr-o implicare reala a guvernului Ciolos in aceasta problema. Dupa mai bine de 25 de ani de asteptari, singura investitie majora in infrastructura nationala judetului a fost reabilitarea drumului european Botosani-Suceava, o investitie realizata de guvernul Ponta.
In al treilea rand, forta de munca. Din cauza acestui con de umbra in care se afla de o lunga perioada de timp, a luat amploare fenomenul de exod a fortei de munca. Cu exceptia ultimilor 3 ani, cadre medicale, cadre didactice, specialisti in mai toate domeniile si chiar muncitorii necalificati au parasit Botosaniul pentru ca in alte judete sau in alte tari ale Europei au sansa sa traiasca decent.
In al patrulea rand, lipsa investitorilor. Aceasta este, in fapt, consecinta directa a celor 3 lacune majore enumerate mai sus. Un investitor descopera un potential real al zonei atunci cand ii sunt clare premisele necesare succesului proiectelor sale: forta de munca bine pregatita, infrastructura, stabilitate si predictibilitate economica-financiara.
In concluzie, pentru a dezvolta judetul si implicit pentru a recupera decalajele fata de regiunile mai bine dezvoltate ale tarii, avem nevoie de sprijin guvernamental consistent si de o actiune unitara a tuturor fortelor politice pentru sustinerea proiectelor.