Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Un popor fara istorie e un popor fara viitor!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ma simt obligat sa iau atitudine publica si sa-mi exprim ingrijorarea, dar si dezacordul total fata de propunerile de diminuare drastica a numarului de ore de istorie in invatamantul gimnazial si eliminarea unei ore de limba si literatura romana la clasele a V-a si a VI-a, propuneri formulate in cadrul celor trei variante ale Planului-cadru pentru invatamantul gimnazial din Romania, aflate acum in dezbatere publica.
Aceste propuneri, care par sa aiba girul ministrului tehnocrat al invatamantului, sunt in contradictie cu adevaratele nevoi de educare si formare ale copiilor si tinerilor nostri, mai ales date fiind vremurile complicate pe care le traim in care supertehnologizarea, individualismul, societatea dominata de valorile materiale mai mult decat de cele spirituale ne indeparteaza de trecutul nostru si ne priveaza de o gandire personala si colectiva orientata spre viitor, fiind exacerbat preocupati doar de prezent. In plus, apare din ce in ce mai mult neincrederea in identitatea nationala si europeana, iar de multe ori chiar si principiile democratiei sunt puse sub semnul intrebarii.
In acest context avem nevoie mai mult de cat oricand de studiul istoriei si a limbii si culturii romane, in nici un caz sa le taiem, sa le limitam sau sa le amestecam intr-un amalgam pluridisciplinar nestructurat, inconsistent si superficial. Avem nevoie de studiul sistematic, intr-un numar suficient de ore, al istoriei nationale si universale, al culturii si limbii romane deoarece generatiile tinere trebuie sa se formeze in spiritul valorilor acestora. Istoria nationala, limba si cultura romana sunt expresia identitatii noastre nationale romanesti formata de-a lungul veacurilor si transmisa din generatii in generatii, din respect pentru trecutul nostru ca neam si tara, dar si din consideratie pentru viitorul nostru ca popor in care sa ducem mai departe gloria inaintasilor nostri, idealurile de libertate, democratie si spirit autentic romanesc exprimat in traditii seculare. Cum ne construim viitorul ca natiune daca nu avem reperele istoriei si culturii romane? De asemenea, prin studiul acestora elevii au parte de o adevarata educatie democratica si interculturala in care gandirea critica, capacitatea de exprimare, intelegerea integratoare in spiritul valorilor umaniste pot fi cultivate si dezvoltate.
Domnule ministru, aveti putin curaj si dati acestor discipline locul pe care il merita in programa scolara! Sa nu uitati si sa nu uitam cu totii ca un popor fara istorie e un popor fara viitor!