Teoriisecrete.ro informeaza: Tunelurile Craiovei
Zona Craiovei e foarte bogata in vestigii ale unor cai subterane, demonstrate arheologic sau doar inregistrate de memoria comunitatilor locale. Cetatea dacica Pelendava, de langa Craiova, avea un tunel care iesea la malul drept al Jiului, lung de 2 kilometri. De asemenea, in satul Lemnea de Sus exista o gura de tunel care lega localitatea de centrul Craiovei pe un traseu lung de 13 kilometri. Sub municipiul Craiova exista o retea de tuneluri, descoperita oficial dupa cutremurul din 1977, in urma lucrarilor de renovare a cladirii Minerva, unde exista un nod e comunicatii al acestor tuneluri care leaga fostele case boieresti. Aceasta retea vasta de tuneluri a fost construita de-a lungul secolelor de catre clasa conducatoare a orasului cu scop de evacuare a lor si a bunurilor acestora in timpul atacurilor asupra orasului. Aceste tuneluri porneau din zona de centru a Craiovei si legau diverse obiective din oras iar cele mai lungi iesau la marginea orasului , de exemplu cel care iesa la Leamna , si mai putin cunoscut este cel care iasa in zona ANL-urilor din cartierul Craiovita Noua, gura acestuia fiind astupata la ora atuala.
Reteaua tunelurilor craiovene a fost tinuta secreta din ratiuni strategice si in timpuri moderne, gurile de acces in galerii porneau din subsolurile unor vile din zona de centru, vile in care isi aveau domiciliul diverse cadre ala securitatii care aveau ca scop pazirea gurilor de acces (un exemplu clar este o fosta vila de pe strada Stefan cel Mare, care la ora actuala nu mai exista fiind construit sediul IPA Craiova din spatele hotelului Jiul - acesta era un tunel mai scurt facand legatura intre Prefectura si strada Stefan cel Mare). Din surse sigure stiu ca reteaua era reparata si ingrijita cu ajutorul condamnatilor pe viata, acestia neputand face cunoscuta reteaua publicului larg. La ora actuala mare parte din tuneluri au fost sectionate sau distruse in urma aparitiei de cladiri noi, iar ce a mai ramas in zona centrala isi au sediul diverse cluburi. Am sa revin intr-un viitor articol cu mai multe amanunte despre tunelurile Craiovei dar si despre un posibil tunel din zona Calafat care ar face legatura cu malul bulgaresc.

NOTA REDACTIEI ESTIRI.RO/EINFORMATII.RO:
Astfel de tuneluri exista si in alte orase romanesti, cum sunt cele de pe malul Dunarii, Calarasi si Braila. Specialistii de la muzeele de arheologie din aceste zone le-au investigat si fotografiat. Tunelurile sunt spectaculoase, unele dintre ele subtraverseaza Dunarea si ar putea fi valorificate din punct de vedere turistic si arheologic.