Asociatia Romana de Cancere Rare este alaturi de toti pacientii care sufera de cancer din Romania si din intreaga lume!
Ziua de 4 februarie este marcata in intreaga lume ca fiind Ziua Mondiala de profilaxie a cancerului, eveniment sustinut de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in scopul combaterii acestei maladii, prin cresterea gradului de constientizare, de informare si educare a populatiei generale si imbunatatirea accesului la tratament.
In lume, sunt cunoscute peste 180 de tipuri de cancere rare. In Romania, peste 10.000 de pacienti sufera de o forma rara de cancer. Aproximativ 4 milioane de persoane din Uniunea Europeana sunt afectate de forme rare de cancer. In ciuda raritatii fiecarui tip de cancer, cancerele rare reprezinta aproximativ 20% din toate cazurile de cancer, inclusiv toate tipurile de cancer la copii.
,,Anul acesta am lansat Campania de Ziua Internationala a Bolilor Rare pe 29 ianuarie pentru a avea o luna intreaga de campanie. Mesajul nostru in aceasta zi se inscrie in tema campaniei 2016 (Vocea pacientilor) pentru ca este necesar sa vorbim despre cancer. Un diagnostic de cancer rar este un eveniment care schimba viata pentru majoritatea oamenilor, implica sentimente de soc, frica, furie, tristete, singuratate si anxietate. Insa, vorbind despre cancer, comunitatea va intelege mai bine complexitatea acestor boli, membrii familiei si prietenii vor putea sa va sprijine mai eficient pentru a atenua aceste sentimente, chiar daca multi oameni considera ca este dificil. In cele mai multe comunitati, cancerul ramane tabu si persoanele ce sufera de aceasta boala sunt stigmatizate si discriminate. Sa fim alaturi de acesti pacienti cu cancere rare pentru ca doar uniti, vom fi auziti!”, a declarat Dorica Dan, presedintele Asociatiei Romane de Cancere Rare.