www.antena3.ro informeaza: Orice femeie se poate duce cu gandul catre o eventuala sarcina atunci cand ii intarzie ciclul aproximativ o saptamana sau mai mult. Chiar si cele care stiu ca folosesc mijloace contraceptive pot intra in panica: oare chiar mi-am luat pilula sau nu cumva am uitat?! Ah, s-a rupt un pic prezervativul, oare nu cumva a ajuns o picatura inauntru?! Daca n-am calculat bine perioada fertila si am incurcat zilele, astfel fiind posibil sa raman gravida?! Si tot asa. Site-ul Thefrisky.com ofera un top 7 al motivelor care pot conduce la o intarziere a ciclului, dincolo de cel al unei sarcini.

1. O schimbare in rutina zilnica Fie ca mergi la un nou job, fie ca ti-ai schimbat ora la care te trezesti, fie ca te pregatesti, emotionata, sa pleci intr-o vacanta mult asteptata, toate pot fi motive suficient de puternice ca sa-ti intarzie ciclul. Ciclul e o chestiune regulata si atunci cand intervin nereguli, adica schimbari de rutina, organismul feminin reactioneaza prompt. Asadar, daca, de exemplu, pleci in Franta, si timp de o saptamana nu faci nimic, decat mananci branzeturi si sa bei vin, in timp ce tu esti obisnuita sa muncesti toata ziua si sa bei apa plata, e foarte posibil ca ciclul menstrual sa sufere dereglari.

2. Stresul Emotiile, in special cele negative, au o influenta majora asupra ciclului menstrual. Si daca la astea mai adaugi si panica intarzierii ciclului, el ar putea intarzia si mai mult! Mama Natura isi spune cuvantul.

3. Bolile Atunci cand esti bolnava in perioada ovulatiei, boala respectiva poate intarzie ovulatia si, deci, si ciclul va intarzia in consecinta. Asadar, daca ai gripa, in luna respectiva e foarte posibil ca ciclul sa nu mai vina atunci cand il astepti.

4. Medicatia Cand iei medicamente noi, pe care nu le-ai mai luat niciodata inainte sau cand schimbi doza la o medicatie deja existenta, din nou, data la care vine ciclul menstrual se poate modifica. Asta este si motivul pentru care adesea medicul ginecolog intreaba la controalele de rutina ce medicamente ai luat.

5. Oscilatiile de greutate
O schimbare vizibila si, deci, majora a greutatii corporale, in ambele sensuri, adica atat slabire, cat si ingrasare , poate fi cauza intarzierii ciclului.

6. Exercitiile fizice in exces Atunci cand te antrenezi in fiecare zi, fara exceptie, fara pauza, si pentru perioade destul de lungi, poate aparea intarzierea ciclului. Efortul la care este supus organismul isi spune astfel cuvantul.

7. Ai calculat gresit, pur si simplu Perioada dintre doua cicluri menstruale este declarata a fi de 28 de zile, dar marea majoritate a femeilor beneficiaza de o cu totul alta perioada, mai mica sau mai mare. Iar la altele perioada oscileaza, ceea ce face un eventual calcul si mai dificil. Si e suficient sa ne uitam in urma, pe calendarele pe care si le tine fiecare, sa constatam tot felul de intarzieri, schimbari, perioade diferite si zile la fel.