Prof. dr. Alexandru Rafila: Nu cred ca putem discuta de un pericol in momentul de fata in privinta virusului Zika (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Virusul Zika, confirmat in mai multe tari din Europa (Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca, Elvetia) nu este de temut in Romania, in momentul de fata, spune prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
- Nu cred ca putem discuta de un pericol in momentul de fata. Virusul este transmis de un tantar, habitatul lui obisnuit este in zonele tropicale. In timpul sezonului rece, sa discutam despre o astfel de problema cu siguranta nu este cazul, spune prof. dr. Rafila. In opinia sa, in Romania, singurele cazuri care ar putea fi semnalate ar fi de import.
Prof. dr. Alexandru Rafila spune ca legatura intre infectia cu virusul Zika si apariatia unor malformatii congenitate la copii nascuti in aceasta perioada de mame infectate este o ipoteza care trebuie demonstrata.
- S-a constatat o crestere alarmanta a numarului de cazuri de microcefalie, fara sa existe, in momentul de fata, o dovada stiintifica certa in ceea ce priveste corelatia intre infectie si aparitia cazului de microcefalie. Preocuparea a fost generata de faptul ca, odata cu cresterea numarului de cazuri de infectie cu virusul Zika, si numarul de cazuri de mame care au nascut copii cu microcefalie a fost de asemenea in crestere. Se incearca realizarea unor cercetari stiintifice, care sa certifice sau sa infirme aceasta ipoteza, precizeaza prof. dr Rafila.