Medicul Catalin Cirstoveanu: Siamezele de la Constanta sunt pentru mine ca un profesor de la care invat cum pot ajuta alti copii in suferinta (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Siamezele de la Constanta sunt in continuare in sectia de terapie neonatala a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii M.S.Curie, intubate, medicii incercand sa le mentina in viata, desi, potrivit, specialistilor si tratatelor, sanselor lor de supravietuire sunt minime.
Medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de terapie neonatala a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii M.S.Curie, spune ca partea cea mai complicata este ca siamezele au inima in oglinda, cu trei in loc de patru ventriculi. Ceea ce inseamna ca nu se poate pune problema unei interventii chirurgicale de separare. De altfel, medicul Cirstoveanu s-a consultat cu trei reputati profesori din Italia si SUA si, din pacate, raspunsul lor este identic: siamezele nu au nici o sansa de supravietuire in conditiile in care au o asemenea malformatie cardiaca.
- Una dintre fetite are o intrerupere de arc aortic si preia sangele prin canalul arterial mentinut deschis farmacologic. A doua fetita are o hipoplazie de artera pulmonara ceea ce presupune ca si ea sa beneficieze de un flux suplimentar de sange tot prin canalul arterial, precizeaza medicul Cirstoveanu.
- Este adevarat, din punct de vedere medical, sansele sunt zero. Asa spune literatura de specialitate, asa ne spun profesori celebri din clinici celebre. Si, totusi, nu cedam. Fetitele sunt la noi, la reanimare, si sunt intubate. Pentru mine, un copil in suferinta este ca un profesor de la care eu invat ceva pentru a fi un ajutor pentru alti copii aflati in suferinta. Din asta sa nu se inteleaga ca pentru noi siamezele sunt niste obiecte de studiu. Nu. Ele sunt doua fiinte in mainile lui Dumnezeu, marturiseste medicul Cirstoveanu.
L-am intrebat pe medicul Cirstoveanu daca siamezele au creierul normal.
- Creierul lor este normal, raspunde la stimuli, spune medicul Cirstoveanu.
Cazul siamezelor de la Constanta, o raritate
Siamezele, aduse pe lume prematur de o femeie in varsta de 24 de ani din Constanta, reprezinta o raritate: un caz la aproximativ 200.000 de sarcini. In urma cu aproximativ trei saptamani, cand femeia a ajuns de urgenta la Spitalul Judetean Constanta, medicii au aflat de la aceasta ca sarcina ei nu a fost monitorizata medical si, evident, i-au facut o ecografie. Initial, s-a crezut ca este o sarcina gemelara. Dar, dupa operatia cezariana, medicii au descoperit ca fetii erau uniti.
Evident, cazul siamezelor de la Constanta poate nu ar mai fi fost o teribila provocare pentru parinti si pentru medici, daca aceasta sarcina ar fi fost monitorizata si, poate, chiar intrerupta.
-Personal, sustin faptul ca sarcina trebuie monitorizata, dar nu pledez pentru intreruperi de sarcini. In tara noastra, in aproximativ 50 de ani s-au facut aproape 25 de milioane de intreruperi de sarcini, adica echivalentul cu populatia actuala a Romaniei.