Iubiti frati si surori, Craciun fericit!
Christos s-a nascut pentru noi, sa tresaltam de bucurie in ziua mantuirii noastre!
Sa deschidem inimile noastre sa primeasca harul acestei zile, care este el insusi: Isus este ziua luminoasa care a rasarit la orizontul umanitatii. Zi de milostivire, in care Dumnezeu Tatal a revelat omenirii duiosia sa imensa. Zi de lumina care risipeste intunericul fricii si al nelinistii. Zi de pace, in care devine posibil sa ne intalnim, sa dialogam si mai ales sa ne reconciliem. Zi de bucurie: o bucurie mare pentru cei mici si cei umili si pentru tot poporul (cf. Lc 2,10).
In aceasta zi, din Fecioara Maria, s-a nascut Isus, Mantuitorul. Ieslea ne face sa vedem semnul pe care ni l-a dat Dumnezeu: un prunc infasat in scutece si asezat in iesle (Lc 2,12). Ca pastorii din Betleem, sa mergem si noi sa vedem acest semn, acest eveniment care in fiecare an se reinnoieste in Biserica. Craciunul este un eveniment care se reinnoieste in fiecare familie, in fiecare parohie, in fiecare comunitate care primeste iubirea lui Dumnezeu intrupata in Isus Christos. Precum Maria, Biserica arata tuturor semnul lui Dumnezeu: Pruncul pe care ea l-a purtat in san si l-a adus pe lume, dar care este Fiul Celui Preainalt, pentru ca vine de la Duhul Sfant (Mt 1,20). Pentru aceasta el este Mantuitorul, pentru ca este Mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa pacatul lumii (cf. In 1,29). Impreuna cu pastorii, sa ne prosternam in fata Mielului, sa adoram Bunatatea lui Dumnezeu facuta trup si sa lasam ca lacrimi de cainta sa umple ochii nostri si sa spele inima noastra. Toti avem nevoie de asta!
Numai el ne poate mantui. Numai Milostivirea lui Dumnezeu poate elibera omenirea de atatea forme de rau, uneori monstruoase, pe care egoismul le genereaza in ea. Harul lui Dumnezeu poate sa converteasca inimile si sa deschida cai de iesire din situatii omeneste irezolvabile.
Acolo unde se naste Dumnezeu, se naste speranta: El aduce speranta. Acolo unde se naste Dumnezeu, se naste pacea. Si acolo unde se naste pacea, nu mai este loc pentru ura si pentru razboi. Totusi, chiar acolo unde a venit pe lume Fiul lui Dumnezeu facut trup, continua tensiuni si violente si pacea ramane un dar care trebuie invocat si construit. Fie ca israelienii si palestinienii sa reia un dialog direct si sa ajunga la o intelegere care sa permita celor doua popoare sa convietuiasca in armonie, depasind un conflict care i-a opus indelung, cu grave repercusiuni asupra intregii regiuni.
Domnului ii cerem ca intelegerea la care s-a ajuns in sanul Natiunilor Unite sa reuseasca sa reduca la tacere cat mai curand zgomotul armelor in Siria si sa remedieze situatia umanitara foarte grava a populatiei extenuate. Este la fel de urgent ca acordul cu privire la Libia sa aiba sprijinul tuturor, pentru a se depasi gravele diviziuni si violente care chinuiesc tara. Atentia comunitatii internationale sa fie indreptata unanim pentru a inceta atrocitatile care, atat in acele tari cat si in Irak, Yemen si in Africa subsahariana, inca secera numeroase victime, provoaca suferinte uriase si nu cruta nici patrimoniul istoric si cultural al unor popoare intregi. Gandul meu se indreapta si spre cei care au fost loviti de actiuni teroriste sangeroase, indeosebi de macelurile recente care au avut loc pe cerurile din Egipt, la Beirut, Paris, Bamako si Tunis.
Fratilor nostri persecutati in atatea parti ale lumii din cauza credintei, Pruncul Isus sa le daruiasca mangaiere si forta. Sunt martirii nostri de astazi.
Pace si intelegere cerem pentru iubitele populatii din Republica Democratica din Congo, din Burundi si din sudul Sudanului pentru ca, prin dialog, sa se intareasca angajarea comuna pentru edificarea de societati civile insufletite de un sincer spirit de reconciliere si de intelegere reciproca.
Craciunul sa aduca adevarata pace si in Ucraina, sa ofere alinare celor care indura consecintele conflictului si sa inspire vointa de a duce la implinire angajamentele luate, pentru a restabili intelegerea in intreaga tara.
Bucuria acestei zile sa lumineze eforturile poporului columbian pentru ca, insufletit de speranta, sa continue cu angajare sa urmareasca pacea dorita.
Acolo unde se naste Dumnezeu, se naste speranta; si acolo unde se naste speranta, persoanele regasesc demnitatea. Si totusi, astazi cete de barbati si femei sunt private de demnitatea lor umana si, ca Pruncul Isus, indura frigul, saracia si refuzul oamenilor. Sa ajunga astazi apropierea noastra la cei mai lipsiti de aparare, mai ales, la copiii-soldat, la femeile care indura violenta, la victimele traficului de persoane si ale traficului de droguri.
Sa nu lipseasca sprijinul noastra pentru cei care fug de mizerie sau de razboi, calatorind in conditii prea adesea inumane si adesea riscandu-si viata. Sa fie rasplatiti cu binecuvantari imbelsugate cei care, indivizi si state, se straduiesc cu generozitate pentru a ajuta si a primi pe numerosii migranti si refugiati, ajutandu-i sa construiasca un viitor demn pentru ei si pentru cei dragi ai lor si sa se integreze in cadrul societatilor care le primesc.
In aceasta zi de sarbatoare, Domnul sa redea speranta celor care nu au loc de munca - si sunt atatia! - si sa sustina angajarea celor care au responsabilitati publice in domeniul politic si economic pentru a se stradui pentru binele comun si pentru a tutela demnitatea fiecarei vieti umane.
Acolo unde se naste Dumnezeu, infloreste milostivirea. Ea este darul cel mai pretios pe care ni-l ofera Dumnezeu, indeosebi in acest an jubiliar, in care suntem chemati sa descoperim duiosia pe care Tatal nostru ceresc o are fata de fiecare dintre noi. Domnul sa daruiasca indeosebi celor inchisi sa experimenteze iubirea sa milostiva care vindeca ranile si invinge raul.
Astfel, astazi, impreuna sa tresaltam de bucurie in ziua mantuirii noastre. Contempland ieslea, sa ne indreptam privirea spre bratele deschise ale lui Isus care ne arata imbratisarea milostiva a lui Dumnezeu, in timp ce ascultam scancetul Pruncului care ne sopteste:
- Pentru fratii mei si prietenii mei eu voi spune: Sa fie pace asupra ta! (Ps 121 [122],8).
* * *
Urare de Craciun dupa Mesajul Urbi et Orbi
Voua, iubiti frati si surori, veniti din toate partile lumii in aceasta piata, si celor care din diferite tari sunteti in legatura prin radio, televiziune si celelalte mijloace de comunicare, adresez urarea mea cea mai cordiala.
Este Craciunul din Anul Sfant al Milostivirii, de aceea urez tuturor sa poata primi in propria viata milostivirea lui Dumnezeu, pe care Isus Christos ne-a daruit-o, pentru a fi milostivi cu fratii nostri. Astfel vom face sa creasca pacea!
Craciun fericit!