Prof. dr. Florin Mihaltan: Amanarea legii contra fumatului, incercare de joaca cu viata romanilor /mariustuca.ro / Autoare: Magda Marincovici
Intr-o tara ca Romania unde zilnic mor 70 de oameni din cauza bolilor provocate de fumat, amanarea legii care interzice fumatul este intr-adevar o incercare de joaca criminala cu viata romanilor.
Este concluzia lansata de profesorul doctor Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, cu ocazia lansarii celei de-a patra editii a campaniei Respira Sanatate, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
- Suntem extrem de nemultumiti de aceasta impingere a legii si amanare intr-o tara cu un buget dramuit, in care, in fiecare zi, mor 70 de romani prin afectiuni induse de fumat. Daca adunati in trei zile cred ca depasim ceea ce s-a intamplat in drama de la Colectiv. Orice intarziere de genul acesta este o incercare a te juca cu viata unor romani care ar putea sa aiba un mare castig prin aceste masuri legislative, avertizeaza prof. dr. Mihaltan.
La acest joc criminal participa si parlamentarii care nu inteleg scopul protectiv al acestui act normativ.
- Nu mai are dreptul, dupa mine, niciun politician sa o amane indiferent de coloratura politica. Aceasta lege nu are coloratura politica, este in slujba sanatatii. Un pacient cu cancer costa in jur de 2.000-3.000 de euro pe luna un tratament. Pacientii care fumeaza fac infectii respiratorii mai severe, lipsesc mai mult de la serviciu. Nimeni nu ia in calcul aceste cuantificari. Toate acestea costa bani, accentueaza prof. Mihaltan.
In ceea ce priveste legislatia antifumat, Romania se afla la nivelul anului 2005.
- Noi suntem cu legislatia privind fumatul la nivelul anului 2005. In Bulgaria exista lege, Republica Moldova are lege, Ungaria are lege, Ucraina a primit chiar un premiu la congresul mondial pentru modul in care s-a implicat, precizeaza prof. dr. Mihaltan.
Cifrele sunt alarmante, astfel incat parlamentarii nu mai au niciun argument sa amane votarea legii. Iata ce spune specialistul:
- Cancerul pulmonar se numara printre cancerele care sunt foarte tarziu diagnosticate si acest lucru se transforma intr-o rata de deces la un an si la cinci ani care este inimaginabil de mare cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durata de supravietuire extrem de scurta. Fumatorul activ dezvolta pana la 15% cancere, in general. Daca vorbim de cancerele pulmonare, 80% sunt prin aceasta expunere la fumat. Si la cei nefumatori cancerul pulmonar este a saptea cauza de deces.
La randul sau, presedintele FABC, Cezar Irimia, atrage atentia ca, anual, in Romania, sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancere pulmonare, dintre care reusesc sa supravietuiasca 1.000 de persoane.
- Sunt patru tari in UE care nu au adoptat legea anti-fumat in spatiile publice, printre care si Romania. Speram ca parlamentarii nostri sa isi revina si sa voteze legea, observa presedintele FABC.
Prin campania lansata vineri FABC atrage atentia asupra riscului de cancer pulmonar.
Comparativ cu celelalte editii, campania de anu acesta aduce doua elemente noi pe site-ul www.invingemcancerul.ro: Calculatorul de risc cu ajutorul caruia oricine poate afla care sunt factorii de risc si simptomele cancerului pulmonar si un link de descarcare a aplicatiei iCoach, ghidul tau antifumat.