L-am intalnit pe Martin Szalai in cadrul Scolii de boli rare pentru jurnalisti, editia 2015, desfasurata la Centrul de boli rare NoRo, din Zalau.
De 15 ani, Martin Szalai din Targu-Mures, este psiholog scolar. De zece ani, Martin este psihoterapeut, avand specializari in psihoterapia familiei, psihodrama, formari ce il ajuta in intelegerea comportamentulului copiilor si a mediului/familiei din care provine. Este angajat la centrul judetean de asistenta psihopedagogica Mures si membru al asociatiei de medicina scolara. De asemenea, a consiliat si tineri cu boli rare.
"Nu exista copii rai! Intr-o zi din viata mea fie predau ore de psihologie, fie lucrez la cabinet. Ii consiliez pe tinerii unui liceu din Targu-Mures, unde ii ajut sa depaseasca problemele emotionale, consumul de droguri, violenta, dar si probleme legate de sexualitatea lor. Mai mult, fetele cer pareri legate de sexualitate. Am avut si cazuri de tineri care au avut tentative de suicid (de exemplu, intr-o clasa a XII-a, de la sectia maghiara, dintr-un liceu era risc major de sinucidere). Maghiarii sunt predispusi la sinucidere mai mult decat romanii. Motivele sunt dezamagirile in dragoste, faptul ca nu se integreaza la liceu. Fetele au mai multe tentative de sinucidere, in timp ce baietii chiar reusesc. Din fericire, eu nu am avut niciun caz de sinucidere. De multe ori, cauzele sunt multiple si complexe", ne-a spus Martin Szalai.

"Drogurile ii imping pe tineri la suicid"

Pentru ca norma efectivului de elevi a unui profesor consilier scolar este de 800 de elevi si pentru ca salariul nu ii motiveaza, de multe ori si psihologii au nevoie de psihologi.
Intrebat cum ar trebui sa procedeze tinerele atunci cand au probleme in dragoste, Martin Szalai ne-a spus: "Le recomand tinerelor sa fie prudente! Nu incurajam sexualitatea".
O problema extrem de importanta cu care se confrunta psihologii din Targu-Mures este si violenta in licee.
"Romii vin cu elemente agresive in liceele din Targu-Mures! Etnia roma accentueaza agresivitatea. In functie de situatie, descoperi protocolul. Apropo de agresivitate, la orele de psihologie pe care le predau, le pun muzica clasica pentru a reduce agresivitatea. In Targu-Mures sunt 50 de psihologi, dar, din pacate, statutul nostru este destul de ingrat - neapartinand scolii.

"Drogurile ii imping pe tineri la suicid"

"Se consuma droguri in toate liceele si, din pacate, nu se face nimic! Peste 50% din elevii cu care eu lucrez consuma droguri: in special etnobotanice si marijuana. Asta este si o problema care exista in liceele din tara, in general, nu numai la cele din Targu-Mures. Legat de suicid, drogurile ii imping pe tineri la suicid. O alta problema pe care o intampin la unitatea unde lucrez este cea de doctrina religioasa: sunt parinti care pot refuza serviciile de asistenta psihologica din motive religioase".