In perioada 12 - 15 noiembrie 2015, sub auspiciile Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geografie va gazdui conferinta aniversara Environment at CrossrOads: SMART approaches for a sustainable future -ECOSMART, dedicata sarbatoririi a 115 ani de invatamant geografic la Universitatea din Bucuresti si 25 de ani de la infiintarea Facultatii de Geografie.
Evenimentul cultural-stiintific va fi sustinut financiar si logistic de parteneri cu activitati in sfera educatiei, dezvoltarii regionale si protectiei mediului (Ministerul Educatiei si Cercetarii, Society for Urban Ecology - South Eastern Europe Chapter, International Geographical Union, Asociatia Universitur, Cercul Militar National, EcoNat, Wirtschaft, Casa Studentilor Bucuresti), dar si de parteneri din sfera mediului de afaceri (Intergraph Computers Services, Multidimension SRL).
Temele propuse in cadrul acestei conferinte sunt extrem de generoase: Geomorfologie aplicata si pedologie; Aplicatii GIS si teledetectie; Adaptarea la schimbarile climatice; Provocari in managementul apei; Stiintele mediului; Cercetarea geodemografica; Planificarea teritoriala durabila; Urbanizarea si coeziunea teritoriala; Turismul - motor al dezvoltarii durabile; Noi strategii in educarie. Complementar, programul conferintei va include doua workshopuri, care vor aborda teme de mare actualitate practica: Provocari in evaluarea serviciilor ecosistemice urbane (organizat cu sprijinul Society of Urban Ecology - presedinte Jurgen Breuste si prof. Cristian Ioja) si Geografia sanatatii - disparitati spatiale si inechitati in domeniul sanatatii si furnizarii asistentei medicale (prof. Liliana Dumitrache).
La lucrarile conferintei s-au inregistrat 196 de lucrari (din care 52 de postere), autorii fiind reprezentanti ai comunitatii academice (cadre didactice universitare, cercetatori stiintifici, doctoranzi), practicieni in domeniul stiintelor mediului, geografiei, amenajarii teritoriale si urbanismului, sistemelor informationale geografice, turismului si educatiei, reprezentanti ai ONG-urilor. Evenimentul se bucura de un interes special din partea comunitatii academice internationale, care va fi reprezentata de participanti din numeroase tari europene, dar si extra-europene (Germania, Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa, Austria, Franta, Slovenia, China, Polonia, Georgia, Croatia, Algeria, Slovacia, Elvetia, Marea Britanie, Italia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Turcia, Australia).
Conferinta va fi transmisa online prin intermediul partenerilor nostri externi EcoNat si Wirtschaft, care vor asigura mediatizarea acesteia in spatiul european si in America de Sud.
Dincolo de momentul omagial si de festivitatile de acordare a titlului de profesor honoris causa profesorilor Jurgen Breuste si Emmanuel Reynard, sunt propuse 8 sesiuni plenare cu subiecte extrem de interesante:
- Emmanuel Reynard, University of Laussanne -The heritage value of landforms
- Dagmar Haase, Humboldt Universitat zu Berlin - Scenarios for sustainable European cities securing human well-being and biodiversity
- Changsee He, Western Michigan University - Development of a Watershed Science for Sustainable Water Resources Management
- Gerard Beltrando, Université Denis Diderot Paris - The Crau plain (west of Provence), a land of economic and ecological issues changing
- Jurgen Breuste, University of Salzburg-The concept of eco-cities - Implementing the ecosystem service approach and reduce resource consumption
- Ibrahim Atalay, Docuz Eylül University of Izmir-A New Approach on the Land Capability Classification
- Dan Balteanu, Romanian Academy - Geography in a Global Environmental Change Context
- Ioan Ianos, University of Bucharest - What does rural smart development means for Romania
In cadrul conferintei, va fi inclusaa o serie de evenimente paralele, de mare interes fiind: expunerea serviciilor si produselor unor firme de profil din domeniul solutiilor geospatiale si a aparaturii de mediu (Intergraph Computers Services, ESRI Romania, TeamNet, Prosensors), expozitia de fotografie a Cercului de fotografie Vasile Sencu”, intalniri pentru stabilirea de proiecte comune in cadrul Programului Horizon 2020 si aplicatii practice in Bucuresti si in Transilvania.
Conferinta se va desfasura la Cercul Militar National, iar detalii suplimentare se gasesc pe site-ul www.geo.unibuc.ro/ecosmart.


Informatii suplimentare
Prin crearea, mai intai a Universitatii din Bucuresti (1864), iar apoi a Academiei Romane (1866) si a Societatii Romane Regale de Geografie (1875), s-au pus, practic, bazele institutionale ale cercetarii si invatamantului superior geografic din tara noastra.
Solicitarea Societatii Romane Regale de Geografie privind infiintarea primei catedre de Geografie la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, sustinuta de ilustrul ganditor si critic literar Titu Maiorescu, este aprobata de Ministerul Instructiunii Publice in aprilie 1899, iar prin adresa cu nr. 5101 din 19 mai 1900, acesta il numeste pe Simion Mehedinti (1869-1962) ca suplinitor la noua catedra.
In 1990, la capatul unei evolutii care n-a fost intotdeauna lina, geografia a inregistrat in Universitatea din Bucuresti, un considerabil salt inainte, prin constituirea Facultatii de Geografie, cu statut autonom. (sursa: http://geo.unibuc.ro/istoric.html)