www.qbebe.ro informeaza: Cat costa o sarcina..
de Gabriela Singureanu
Titlul asta s-ar putea traduce si prin "Cand unul ne e de-ajuns...". Cred ca este o intrebare pe care ar fi bine sa ne-o punem cu totii inainte de a ne apuca de treaba. Sau nu, gresesc, in felul asta niciodata nu o sa mai creasca natalitatea, calculele sunt de-a dreptul descurajante.
Am facut un calcul pe trimestre si am mers pe un scenariu optimist al unei sarcini fara complicatii.
Nu pun la socoteala momentul efectiv al conceptiei, care presupune si el niste investitii - aici depinde de imaginatia fiecaruia. Nu e neaparat nevoie de artificii, dar luati si voi macar o sticla de vin bun.
Incepem din momentul in care vrei sa stii daca esti insarcinata. Asadar:
Test de sarcina: 10-20 lei
Ecografie si consultatie la medic (care confirma/infirma testul de sarcina ) ~ 100-150 lei.
Daca esti insarcinata, o sa ai de facut un set de analize. O parte se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie (Hemoleucograma, Glicemia, Transaminazele (TGP, TGO), creatinina si ureea, sumarul de urina, colesterolul si trigliceridele, calcemia, grupa sanguina si Rh-ul, HIV, etc).
Mai exista niste analize foarte importante care se fac tot in primul trimestru si al caror cost, din pacate, nu este suportat de stat: Hepatita B, hepatita C, toxoplasmoza, rubeola, Citomegalvirus si Listeria monocytogenes - te costa cam 300-500 lei. Medicul nu o sa iti recomande sa le faci pe toate, dar cel putin trei din ele sigur trebuie facute.
Tot in primul trimestru de sarcina mai este necesar sa iti faci un test Papanicolau si un examen de secretie vaginala. Astea sunt cam 150 lei, consultatie la ginecolog: 50-100 lei.
In al doilea trimestru repeti analizele de sange gratuite.
Te mai duci la doctor cam in fiecare luna sau de cate ori considera ca este necesar, ceea ce inseamna inca aproximativ 200-300 lei.
Mai faci o ecografie: 100 Lei.
Totodata, acum e momentul sa faci triplul test de sarcina . Pe scurt, este o analiza de sange in urma careia se pot depista anumite malformatii si defecte genetice cromozomiale care pun in pericol viata fatului. Se recomanda femeilor de orice varsta, musai dupa 35 de ani. Analiza costa cam 300 lei.
Intre saptamanile 18 si 22 de sarcina se recomanda ecografia de morfologie fetala. Aceasta costa intre 250 si 400 lei, depinde la ce clinica este realizata.
Urmeaza trimestrul al treilea, faza de climax cand te-ai obinsuit sa te tot urci si cobori pe nesuferita masa ginecologica si deja ti-ai schimbat cardul de salariu pe motiv de deterioare. Acum repeti toate analizele de sange si mergi mai des la ginecolog. Inca vreo 300 lei.
Mai faci o ecografie - 200 lei.
Cat fac toate astea? Mie imi e frica sa trag linie. Si stiti de ce? Pentru ca nu este chiar totul. Mai socotiti un regim alimentar sanatos, cu mancare buna, haine adecvate situatiei prin care treceti, creme antivergeturi, masaje, mers la gimnastica, bazin si alte lucruri de bun-simt pe care le merita si de care are nevoie o gravida.
Si acesta este doar inceputul, cheltuielilor pe care o sarcina le presupune.