Desi Romania recunoaste la nivelul legislatiei egalitatea de sanse intre femei si barbati, traditia situeaza in continuare femeia pe o pozitie inferioara barbatului. Romania se afla pe ultimul loc in UE si pe locul 72 la nivel mondial, conform statisticilor Forumului Economic Mondial cand vine vorba de egalitatea intre femei si barbati. Femeile din Romania continua sa fie preferate in posturile si sectoarele de activitate prost platite, iar salariul acestora continua sa fie statistic mai mic decat al barbatilor angajati pe posturi similare.
Desi numeroase femei sunt discriminate la locul de munca sau in cadrul procesului de recrutare, putine ajung sa reclame diversele situatii de discriminare si hartuire cu care se confrunta. Pentru ca aceste situatii nu pot fi trecute cu vederea, Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor persoanelor discriminate si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare cu ajutorul portalul antidiscriminare.ro.
Atunci cand participa la un interviu de angajare, multe femei sunt intrebate despre intentiile lor de a-si intemeia o familie sau, daca au deja una, in ce masura acest lucru va sta in calea obligatiilor de la locul de munca. Aceste intrebari puse de angajatori sunt discriminatorii si arata prejudecatile acestora: ei presupun ca performanta femeilor ar avea de suferit doar pentru ca acestea au o familie,” ne spune Simona-Maria Chirciu, experta in discriminare de gen, Centrul FILIA.