www.ziarullumina.ro informeaza: O constatare alarmanta arata ca, in ultimii ani, a crescut frecventa cazurilor de cancer in Europa, inclusiv in Romania, cu preponderenta in randul barbatilor (54% din cazuri). Un raport publicat in revista Annals of Oncology sustine ca cele mai mari explozii ale cazurilor noi de cancer apar la nivel pulmonar, colorectal, stomac si san. Jumatate din totalul deceselor de cancer sunt cauzate de aceste patru forme dominante.
Din datele statistice rezulta ca una dintre cele mai frecvente forme de cancer este asa-numitul cancer colorectal sau intestinal care constituie a 8-a parte din totalul cancerelor. Boala apare mai mult la persoanele trecute de 40 de ani, cu o frecventa mai ridicata la femei decat la barbati. Se pare ca riscul imbolnavirii este mai ridicat la persoanele grase si cu talie scunda.
In descrierea bolii se poate arata ca, la inceput, apare un epiteliom (polip) cu diferite localizari: in rect (58%), sigmoid (17%), colonul drept (15%) si colonul stang (10%). Aceste formatiuni pot fi benigne, necanceroase, ca niste proliferari celulare strict locale, fara migratie si fara regenerare in tesuturile invecinate. Timp de 6-12 luni nu prezinta nici un simptom alarmant. Intr-o faza mai avansata, la palparea abdomenului se poate simti o formatiune tumorala, dura, nedureroasa, de dimensiuni variate, mobile sau fixate de tesuturile vecine.
Sub actiunea unor factori favorizanti apar tumorile cu evolutie maligna care se manifesta diferentiat in functie de localizare:
- cancerul colonului drept se manifesta prin dureri discrete si neinfluentate de calmante, balonari abdominale, diaree cu scaune de putrefactie, astenie, stare subfebrila, pierdere in greutate, anemie si inceput de sangerari.
- cancerul colonului stang se manifesta prin dureri care se intensifica progresiv si cedeaza la masaj abdominal, balonari, gaze, constipatie in alternanta cu o falsa diaree;
- cancerul rectului incepe cu constipatie si jena la defecare, scaune moi, cu mucus, sange si puroi. Defecarea este anevoioasa, suparatoare si cu senzatie de evacuare incompleta; durerea se accentueaza si este resimtita in pelvis, in osul sacral si in coapse.
La toate tipurile de localizare, bolnavul devine palid, fara pofta de mancare, cu aversiune fata de mancarurile cu carne, greturi dimineata si pierderi in greutate fara un motiv evident.
Treptat, intr-un organism cu capacitate redusa de aparare, au loc unele modificari cu inmultire anarhica a celulelor canceroase, care se extind in profunzimea peretelui colonului si fixeaza tumora de organele vecine. Pe calea circulatiei sangvine si limfatice, celulele canceroase pot invada in orice parte a corpului, mai intai in ganglionii regionali si in teaca nervilor, declansand metastaza la distanta, ajungand la nivelul ficatului, plamanilor, rinichilor, oaselor si chiar a creierului, unde se formeaza tumori fiice, asemanatoare cu tumora mama. Cand boala este avansata, apar vomismente cu sange si scaune negre.

Ce declanseaza cancerul colorectal?

Cauzele cancerului colorectal sunt plurifactoriale, mai frecvente dupa o anumita varsta, ca urmare a scaderii treptate a capacitatii de rezistenta a organismului fata de agentii agresivi, externi sau interni.
Dintre cauzele externe, cei mai periculosi sunt factorii fizici cancerigeni cum sunt radiatiile ionizante, produsii poluanti din combustiile industriale, din transporturi sau din industria chimica, toate aparute ca rezultat al progresului tehnic si al civilizariei. In plus, stresul cronic intensifica aparitia tumorilor canceroase.
La extinderea cancerului de colon mai pot contribui unii factori hormonali, imunologici, psihoemotionali, conflicte psiho-morale, stres si focarele de infectie din organism.
Dupa anul 1982 s-a constatat ca o varietate a bacteriei Escherichia coli, notata O-157:H-7 poate provoca boli grave gastro-intestinale. Aceasta varietate se fixeaza pe mucoasa intestinala, secreta o shigatoxina asemanatoare cu toxina bacteriei Shigella disenteriae. Toxina patogena patrunde prin mucoasa colonului si trece in circulatia sangvina atacand tuburile urinifere din rinichi, capilarele renale si intestinale, celulele pancreatice si chiar neuronii.
Un rol favorizant al aparitiei cancerului de colon il au unele afectiuni din zonele limitrofe: rectocolita ulceroasa hemoragica, polipoza intestinala, diverticuloza rectosigmoidiana.
Cancerul de colon poate sa apara pe o leziune preexistenta, pe un focar de iritatie cronica sau pe orice tumora benigna. De aici rezulta necesitatea tratarii bolilor cronice, a infectiilor si a intoxicatiilor.
Toti acesti factori favorizanti ai cancerului diminueaza capacitatea de aparare a organismului si provoaca unele modificari la nivelul celulelor din colon si din organele invecinate.

Rezectia, esential In cazul afectarii colonului

Tratamentul cancerului localizat la nivelul colonului se face, in principal, pe cale chirurgicala prin rezectia segmentului intestinal bolnav, precum si a unei zone adiacente cu ganglioni limfatici afectati. Prin aceasta interventie, operatia chirurgicala are atat un caracter curativ, cat si un caracter profilactic, prevenind adesea aparitia metastazelor sau a recidivelor. In cazuri avansate se fac operatii paleative, in special anus contra naturii, iar in cazurile inoperabile se face un tratament simptomatic cu preparate antispastice sau opiacee.
Chimioterapia se poate aplica in completarea tratamentului chirurgical pentru a distruge celulele canceroase remanente si a opri metastazarea.
Raspandirea bolii in functie de obiceiurile alimentare
Rolul determinant al factorului alimentar in cancerele de intestine si stomac poate fi dedus din frecventa bolii in diferite zone geografice. Sunt mai numeroase in tarile nordice si muntoase (Islanda, Norvegia, Chile) cu o alimentatie saraca in legume si fructe proaspete si mai bogate in carne, cu precadere afumata. In schimb frecventa este mai redusa in tarile tropicale (Thailanda, Java, Columbia, Ecuador), unde se consuma permanent fructe proaspete, bogate in enzime si vitamine naturale. In Japonia exista o alimentatie unilaterala puternic condimentata, bazata pe consumul excesiv de orez decorticat, sarac in enzime, vitamine, minerale si oligoelemente.
O alta dovada a efectului negativ produs de alimentatia gresita este ilustrata de frecventa mare a cancerelor de colon la populatia din Tirol, unde se consuma, tradtional, multa slanina afumata sau prajita pana la rumenire si udata din belsug cu rachiuri tari. La aceleasi concluzii au ajuns si nutritionistii americani care coreleaza frecventa cancerului cu consumul de grasimi animale si carne de porc, constatat la negrii din SUA si la polonezii din Europa.
Alimente total interzise
In prezent, sunt cunoscute alimentele care nu trebuie sa fie consumate intrucat pot declansa carcinogeneza sau care pot grabi evolutia bolii. In aceasta categorie intra urmatoarele alimente:
- carnea rosie (porc, vita, bivol, oaie, berbec), care este cea mai buna hrana a celulelor canceroase, la care se adauga grasimile animale, slanina, untura, untul, mezelurile, afumaturile, conservele in sare si prajelile de orice fel. Se stie ca grasimile animale si carnea de porc contin foarte multe toxine care intoxica sangele si dezvolta o flora bacteriana anaeroba ce favorizeaza producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului. Un studiu american arata ca marii consumatori de carne rosie prezinta un risc cu 30-40 % mai mare de a se imbolnavi de cancer colorectal.
Daca s-a declansat cancerul de colon, devin strict interzise urmatoarele alimente: alcool, cafea, cacao, ciocolata, ceai negru, cola, zahar alb si produse fine de cofetarie, praf de copt, bicarbonat, paine alba, branzeturi fermentate, ciuperci, condimente iuti si tutun. Aceste produse vor fi excluse din dieta chiar daca, aparent, persoanele respective se considera vindecate.
Berea favorizeaza aparitia cancerului de colon, iar alcoolurile tari favorizeaza cancerul de ficat. De asemenea, consumul exagerat de sare prezinta un risc al imbolnavirii de cancer, de 7 ori mai mare comparativ cu un consum moderat (maximum 6 grame pe zi).
Nitritii si nitratii, alte cauze ale cancerelor de colon
Este deosebit de important sa se adopte un control riguros al cantitatii de hrana zilnica si o conduita alimentara protectiva inca din anii tineretii. Este gresita ideea ca numai la batranete trebuie sa ne hranim corect. Prin abuzurile alimentare din timpul tineretii si al maturitatii este posibila achizitionarea cancerului, mai intai la organele componente ale aparatului digestiv (esofag, stomac, intestine, rect). S-a constat ca 50% din cancerele de colon sunt legate de supraalimentatie si exces ponderal.
Un pericol actual este si ingerarea, concomitent cu hrana, a unor substante cancerigene cum ar fi nitritii proveniti din nitratii ingrasmintelor chimice azotate. La nivelul stomacului, duodenului si intestinului subtire, nitritii se combina cu amine alimentare formand nitrozamine, compusi foarte puternic cancerigeni. Aceleasi efecte negative prezinta si unele pesticide folosite in agricultura (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior odata cu alimentele si transformate enzimatic la nivelul stomacului in substante cancerigene, cu extindere in colon, stomac si ficat.
Alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta
Studiile arata ca o alimentatie bogata in fructe, legume, fibre vegetale celulozice reduce, in mod semnificativ, riscul aparitiei cancerului. Efecte benefice au curele cu sucuri naturale din fructe si legume proaspete, precum si laptele dulce si acru, stiind ca lactoza stimuleaza activitatea bacteriilor care asigura protectia mucoaselor intestinale.