Peste 360 de studenti la medicina dentara au urmat stagii de pregatire practica in cadrul proiectului PRESIDENT, cofinantat din fonduri europene.
Proiectul PRESIDENT - PRactica Europeana pentru Studentii in medicina DENTara, derulat de Asociatia Centrul Roman de Initiative (CRI), in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (UMF) Bucuresti si Dental Profile 2000 SRL a ajuns la final. Proiectul, cofinantat din fonduri europene, a beneficiat de un real succes in randul viitorilor medici stomatologi care studiaza in Bucuresti, numarul celor inscrisi pentru consiliere sau stagii de practica fiind mai mare decat cel anticipat si asumat de initiatori (360 de studenti).
Astfel, in cele 18 luni de implementare, aproximativ 400 de studenti la medicina dentara au beneficiat de sprijin in tranzitia de la scoala la viata profesionala activa.
In plus, 362 dintre acestia au participat la diverse stagii de pregatire practica, sub coordonarea unor cadre universitare de renume din domeniu.
Rezultatele proiectului PRESIDENT - PRactica Europeana pentru Studenrii in medicina DENTara au depasit asteptarile si in ceea ce priveste activitatile de consiliere profesionala, 377 de studenti la medicina apeland la acest tip de consultanta.
In plus, lunar s-au inregistrat aproximativ 150 de participari la vizite de studiu in locații de maxim interes pentru cariera tinerilor studenti la medicina dentara: clinica de medicina dentara, laborator de cercetare, sala de operatii, centru de radio-diagnostic, laborator de tehnica dentara, laborator de analize medicale, centru de frezaj, centru de implantologie, expoziție cu produse si echipamente stomatologice.
De asemenea s-au realizat un ghid de orientare si consiliere in cariera, un site al proiectului, o campanie de informare in presa scrisa si online, precum si doua conferinte ce au marcat demararea si finalizarea proiectului.
"Finalizarea proiectului PRESIDENT inseamna pentru noi rezultate impresionante atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pe termen scurt ne-am depasit indicatorii setati la inceput de drum si am reusit sa creeam un parteneriat care a funcționat impecabil. Pe termen lung, am contribuit la o integrare mai usoara a viitorilor specialisti stomatologi pe piața muncii. Suntem convinsi ca know-how-ul acumulat de studenții care au participat la activitatile proiectului le-a crescut vizibil cota de piata" ca viitori angajati sau, de ce nu, antreprenori in domeniul medicinei dentare din Romania", a declarat Dr. Ec. Razvan Daraban - presedinte Asociatia Centrul Roman de Initiative", manager proiect PRESIDENT.
Ne bucuram ca am reusit, in cadrul proiectului PRESIDENT, sa creeam o platforma tehnica de calitate care a facilitat accesul studentilor la activitati curriculare practice, prin care acestia si-au dezvoltat abilitatile specifice meseriei pentru care se pregatesc. Absolventii stagiilor de practica din cadrul proiectului au obtinut un nivel competitiv de pregatire si experienta, absolut vitale integrarii lor pe o piata a muncii din ce in ce mai aglomerata", a precizat sef lucrari Dr. Traian Bodnar, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila", responsabil grup tinta in cadrul proiectului PRESIDENT.
"Implicarea Dental Profile 2000 in acest proiect urmareste necesitatea conceperii si formarii unui profesionist complet ce va intelege fenomenul medical in ansamblu si a carui filosofie se bazeaza pe un concept unitar avand ca rezultat predictibilitate, consens si cursivitate a actului medical. In acest sens, studentii au urmat un program atent selecționat prin care au avut ocazia de a participa activ, fiind indrumati sa acumuleze noi cunostinte si sa dezvolte abilitati si aptitudini pentru imbunatatirea performantelor individuale in concordanta cu asteptarile si nevoile pacientilor. Proiectul a urmarit orientarea, responsabilizarea si constientizarea viitorilor medici dentisti pentru ca in viitor acestia sa ofere servicii medicale integrate, dezvoltand principiile eficientei, al confortului medical, precum si necesitatea existentei pasiunii pentru ceea ce facem!", a declarat, din partea Dental Profile 2000, sef lucrari Dr. Dragos Slavescu, coordonator stagii de practica si vizite de studiu in cadrul proiectului PRESIDENT.
Despre proiect:
Proiectul PRESIDENT - PRactica Europeana pentru Studentii in medicina DENTara deserveste scopul final al Axei Prioritare 2, respectiv cresterea ocupabilitatii persoanelor aflate in perioada de educatie si formare profesionala initiala, in contextul societatii bazate pe cunoastere, contribuind la atingerea urmatoarelor obiective specifice aferente AP 2 si DMI 2.1 (conform DCI POSDRU): Imbunatatirea serviciilor de orientare si consiliere profesionala si promovarea si dezvoltarea parteneriatelor in randul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si altor institutii in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa.
Mai multe detalii despre acest proiect gasiti pe site-ul PRESIDENT.
"Important este ca studentii sa invete ce e noutatea! Ne propunem sa existe o armonie intre toti studentii", spune Dr. E. Razvan Daraban.
"Beneficiul principal au fost suportul teoretic si ocazia rara de a pune in practica cele mai importante notiuni invatate la facultate. Ne-am fi dorit ca proiectul sa nu fie limitat la practica de vara", a spus Alexandru Cucu, student si participant la acest proiect.