www.despreboli.ro informeaza: In mod normal, ganglionii nu se pot palpa; atunci cand sunt palpabili, de obicei persoana respectiva are o infectie, boala de sange sau metastaza unui cancer; diagnosticul corect al cauzei maririi unui galglion se pune dupa scoaterea lui prin biopsie.

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni:

Marirea ganglionilor nu este un lucru foarte des intalnit in practica medicala, eu vad doar 5-6 bolnavi lunar in aceasta situatie.

Ce sunt ganglionii si ce rol au?

Organismul are doua sisteme circulatorii: unul vascular (cu artere si vene) si unul limfatic (cu vase limfatice).
Vasele limfatice pot fi localizate superficial (sub piele), sau profund (in torace , abdomen, pelvis etc); ele transporta limfa, un lichid incolor care se gaseste in jurul tuturor celulelor.
Limfa merge de la tesuturi catre inima prin vasele limfatice, pe traseul carora se gasesc din loc in loc ganglioni, care au rol de filtre. Ei retin toate elementele care nu trebuie sa ajunga in sistemul circulator al organismului: microbi, celule canceroase, celule anormale â€" cum sunt cele leucemice. Prin retinerea acestor elemente, are loc o reactie locala care duce la marirea ganglionilor = adenopatie. Adenopatia, daca este la ganglionii de sub piele, se poate palpa de pacient sau medic.

Ganglionii superficiali â€" localizare

Ganglionii sunt pe traseul vaselor limfatice deci pe traiecte bine stabilite, unde ii si cauta doctorii. Nu orice umflatura aparuta oriunde este un ganglion, desi popular se spune acest lucru.

Cel mai frecvent ganglionii superficiali care se pot palpa de afla in urmatoarele zone:

pe laturile gatului = laterocervical (vedeti poza cu ganglionii gatului si capului)
supraclavicular (deasupra calviculei ) â€" vedeti poza
axilar (vedeti poza)
sub mandibula (submandibular)
la stinghiile membrelor inferioare (inghinal)
la coate
Peste jumatate dintre ganglionii superficiali mariti sunt localizati in regiunea capului si gatului, si cca 14% la stinghiile membrelor inferioare â€" vezi poze cu ganglionii

Cu ce se pot confunda ganglionii superficiali?

Exista posibilitatea ca ganglionii limfatici superificiali sa fie confundati cu:

Lipoame
Chiste subcutanate
Inflamatii ale glandelor grasoase de sub piele (cosuri/ acnee)
Inflamatia glandelor sudoripare din axila
Abcese
Hernie
Anevrism de carotida
Proeminente osoase
Clasificarea adenopatiilor superficiale:http://i1.wp.com/www.hopital-riviera.ch/soins-intensifs/Colloques/Colloques_01/Adenop_fichiers/ferr_f1.jpg?resize=300%2C350
Marirea ganglionilor este o problema destul de frecventa la copii, se considera ca 30-45% dintre copii americani au ganglionii de sub piele mariti.

Adenopatiile superficiale pot fi:

generalizate (adica raspandite pe tot organismul), situatia se intalneste in 25% di ncazuri
localizate la o anumita regiune, situatie prezenta in 75% din cazurile de adenopatii; cele mai frecvente adenopatii localizate sunt la nivelul capului si gatului = 55% din totalitatea adenopatiilor
In general adenopatiile generalizate sunt date de boli generale , mai severe (boli de sange, infectii, reumatisme inflamatorii, boli de stocare), iar cele localizate de boli locale (infectii, cancere in zona respectiva, probleme limfatice zonale etc). Desigur, pot fi si exceptii.

De ce se maresc ganglionii?

Sunt numeroase cazuri de adenopatii generalizate, cele mai frecvente fiind:

Leucemie
Alte boli de sange (limfom, mielom, limfosarcom, limfadenopatia angioimunoblastica, histiocitoza X)
Cancere (metastaze)
Viroze (herpes , virusul citomegalic, varicela, mononucleoza infectioasa, hepatita A sau B, SIDA, Ebstein- Barr)
Boli reumatismale, lupus eritematos sistemic, sarcoidoza
Boli de stocare a unor substante, inclusiv in ganglioni
Toxoplasmoza
Infectii generalizate (tuberculoza, ricketsii, sifilis, febra tifoida, tularemie, bruceloza, listerioza, micoplasme, ciuperci, etc)
Iradierea
Boli limfatice
Reactii la medicamente (fenitoina, fenilbutazona, alopurinol, izoniazida, atenolol, captopril, penicilina, saruri de aur, cefalosporine, chinidina, etc)
Silicoza
Berilioza