MAGAZIN : 100 de milioane de dolari pentru programul SETI (Autor : DAN D. FARCAS)
Proiectul SETI, de cautare a inteligentei extraterestre, a fost una dintre zonele cele mai captivante ale stiintei, de la inceputurile sale in 1960, cand astronomul Frank Drake a folosit un radiotelescop de 25 de metri in cea dintai incercare de a detecta transmisii radio interstelare venind de la fiinte aflate in afara sistemului nostru solar. Totusi, in ciuda vizibilitatii sale ridicate, la nivel public, inclusiv prin superproductiile SF de la Hollywood, in cea mai mare parte din istoria lor de 55 de ani, proiectele SETI au stagnat undeva la marginea cercetarii stiintifice, obtinand finantari insuficiente si valori mici de timp de observare pe radiotelescoapele de cla-sa mondiala.
Rezultatele, in acesti 55 de ani, au fost modeste, ca sa nu zicem inexistente. Dar iata ca, dupa o perioada de relativa lancezeala, pe 20 iulie 2015, la Royal Society din Londra, in prezenta faimosului cosmolog din Cambridge, Stephen Hawking si a antreprenorului rus Yuri Milner, a fost anuntata o spectaculoasa relansare a proiectului.
Yuri Milner a parasit un doctorat in fizica pentru a face avere. Desi el si-a facut un nume, ca si miliardele sale de dolari, prin investitii in Facebook, Alibaba, si alte tehnologii inovative, adevarata sa pasiune a ramas stiinta. In ultimii 5 ani, Milner a inmanat premii in valoare de zeci de milioane de dolari unor fizicieni, biologi si matematicieni, pentru a ridica profilul public al oamenilor de stiinta.
El a demonstrat, o data in plus, aceasta prin Fundatia Breakthrough (strapungerea). Premiile acestei organizatii sunt printre cele mai generoase din toata lumea stiintifica. Cel mai recent proiect al lui Milner face parte din noile initiative ale fundatiei si se numeste Breakthrough Listen (ascultare). Printr-o donatie de 100 milioane dolari, facuta unor cercetatori de varf ai SETI, vor fi finantate, in urmatorii zece ani, observatii radio si optice de cel mai avansat nivel, folosind cele mai mari radiotelescoape din lume, creand astfel un program SETI mai ambitios si mai robust decat oricand pana acum.
In asteptarea semnelor din Univers
Este responsabilitatea noastra, ca fiinte umane, sa utilizam cele mai bune echipamente disponibile, pentru a incerca sa raspundem la una dintre cele mai importante intrebari:
- Suntem oare singuri? â€" a declarat Milner publicatiei Guardian â€" Nu ne putem permite sa nu facem asta.
Presa a mai remarcat ca Milner s-a nascut in 1961, primind prenumele lui Yuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu in acelasi an. La carma proiectului Breakthrough Listen vor fi unii dintre cei mai mari experti in domeniu din lume; printre acestia se afla lordul Martin Rees, astronomul regal britanic, Geoff Marcy, care a descoperit cele mai multe planete dincolo de sistemul solar, ca si astronomul veteran american Frank Drake, pionierul proiectelor SETI.
Pentru a detecta emisii radio care ar trada existenta vietii in alte colturi ale Universului, operatorii au semnat acorduri care pun la dispozitia oamenilor de stiinta mii de ore de exploatare pe an, la doua dintre cele mai puternice radiotelescoape din lume, aflate in SUA si Australia: Observatorul Green Bank din Virginia de Vest, cel mai mare telescop orientabil de pe planeta, si Observatorul Parkes din New South Wales. Telescoapele vor scana intreaga cuprindere a planului galactic, inclusiv centrul Caii Lactee, dar si cele mai apropiate 100 de galaxii. Aceasta investigatie, fara precedent, va incepe in ianuarie 2016; ea va fi de 50 de ori mai sensibila si va acoperi de 10 ori mai mult cer, decat in cautarile anterioare.
(Va urma)