Magda Marincovici: Regimul MIND, conceput de cercetatorii americani, mentine tineretea creierului
mariustuca.ro / Regimul MIND conceput pentru a proteja creierul de dementa (Autoare: Magda Marincovici)
Un studiu american sustine ca regimul numit MIND ar putea proteja creierului de riscul de dementa si maladia Alzheimer. Regimul MIND, conceput de cercetatorii americani, promite sa mentina tineretea creierului. MIND s-a nascut din combinarea unor principii ale regimului mediteranean, bazat pe fructe, legume, ulei de masline, cereale, cu cele ale regimului DASH, bogat in vegetale, destinat preventiei hipertensiunii arteriale. Ambele diete s-au dovedit capabile sa reduca riscul de boli cardiace, cum ar fi hipertensiunea, criza cardiaca, accidentul vascular cerebral.
Cercetatorii de la Rush University Medical Center au monitorizat 900 de persoane cu varste intre 58 si 98 de ani pentru a studia beneficiile regimului MIND. Participantii au fost invitati sa completeze un chestionar privitor la obiceiurile lor alimentare si sa faca teste neurologice pentru a analiza capacitatea lor cerebrala. Rezultatele arata ca persoanele care au respectat cu strictete aveau creierul asemanator unei persoane cu 7,5 ani mai tinere, comparativ cu cea care era monitorizata. Acelasi studiu releva ca regimul MIND ar putea reduce la jumatate riscul de maladia Alzheimer.
Cercetatorii sunt de parere ca aceste diete combinate reusesc sa protejeze mai bine creierul contra dementei si maladiei Alzheimer.
Creatorii regimului MIND au pus in prim plan 10 grupe de alimente sanatoase si 5 grupe de alimente ce trebuie evitate, pentru a pastra creierului intr-o stare buna.
-Alimentele bune pentru creier sunt: legumele, in special cele verzi, cum ar fi spanacul, pentru continutul lor bogat in vitaminele A si C; nuci, fasole (surse bune de fibre si proteine); cereale complete; peste (cel putin o data pe saptamina), carne de pasare, ulei de masline, fructe rosii (mai ales, afine). Regimul MIND permite un pahar de vin pe zi (Atentie! Nu mai mult).
- Alimentele ce trebuie evitate: carnea rosie (sub patru portii pe saptamana), untul si margrina, branza (o data pe saptamana), alimentele ce contin zahar, alimentele tip fast food (burger, pizza etc.).
- Aceasa cercetare intareste ceea ce deja se stia asupra importantei unei alimentatii sanatoase si echilibrate pentru sanatatea creierului. Dar este important ca oamenii sa stie ca, pe langa o alimentatie sanatoasa, pentru reducerea riscului de dementa mai sunt necesare exercitiile fizice zilnice si renuntarea la fumat, explica in Daily Mail dr Clare Walton, directoarea a Alzheimer's Society din Marea Britanie.