romaniatv.net / PLUTO, sarbatorit de Google cu un logo special pe 14 iulie (Autoare: Alina Costache)
(Continuare)
De la trecerea sondei Voyager 2 pe langa Neptun la sfarsitul anilor 1980, nicio planeta (clasica, pitica) nu a fost explorata de la o distanta atat de mica, asa cum o va face sonda New Horizons.
Sonda americana va capta cu acel prilej o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise catre Terra in urmatoarele 16 luni.
Timpul este insa crucial, sonda avand la dispozitie doar 30 de minute pentru a efectua cele mai multe dintre sarcinile misiunii sale, inclusiv fotografierea lui Pluto si Charon, determinarea naturii gheturilor din compozitia acestora si scanarea atmosferei planetei pitice, scrie Mediafax.
Intrucat distanta care separa sonda americana de Terra este de aproape 5 miliarde de km, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastra.
Pana de curand, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul spatial Hubble. Insa acestea reprezentau o simpla succesiune de puncte, difuze, din care specialistii reuseau cu greu sa extraga date stiintifice valoroase.
Incepand din luna mai, acest lucru s-a schimbat, deoarece New Horizons s-a apropiat tot mai mult de Pluto si a inceput sa trimita spre Terra o serie de fotografii care au rezolutii considerabil mai bune decat cele ale imaginilor transmise de Hubble.
In prezent, imaginile trasmise de sonda arata ca Pluto are o culoare naturala brun-rosiatica, generata de molecule de hidrocarburi care se formeaza in urma interactiunii metanului cu razele cosmice si cu particulele solare din atmosfera, dupa cum au explicat specialistii.
Sonda New Horizons, apartinand NASA, este destinata cercetarii planetei pitice Pluto, dar si corpurilor spatiale din Centura Kuiper, intr-o misiune fara precedent.
Pluto se afla in Centura Kuiper, o regiune de miniplanete si alte corpuri inghetate care orbiteaza Soarele dincolo de Neptun si despre care se crede ca sunt ramasite ale procesului de formare a Sistemului Solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.
PLUTO, un mister pentru savanti
Dupa ce in cursul anului 2006, Pluto a fost retrogradata de la gradul de planeta la acela de planeta pitica, membrii din senatul statului Illinois, SUA, au declarat ziua de 13 martie Ziua Pluto.
Rezolutia are scopul de a-l onora pe Clyde Tombaugh, cel care a descoperit corpul ceresc in data de 18 februarie 1930. Acesta s-a nascut intr-una din localitatile rurale apartinand statului Illinois, Streator.
- Descoperirea planetei Pluto de catre unul dintre membrii comunitatii noastre este un motiv intemeiat de mandrie pentru noi, a declarat senatorul statului Illinois, Gary Dahl. Nu cred ca astfel schimbam statutul planetei. Pur si simplu dorim ca ziua de 13 martie sa fie declarata Ziua Pluto, prin urmare, doar pentru o zi, Pluto sa redevina planeta.
Chiar daca dorinta autoritatilor este bine intentionata, aceasta rezolutie a redeschis, inevitabil, discutii aprinse asupra caracteristicilor generale ale unei planete.
De la descoperirea ei, in 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a ramas un mister pentru savanti, care se chinuie sa explice de ce o planeta cu o raza de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriase ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.
- Ne intrebam daca Pluto era un inadaptat, a spus cercetatorul coordonator al misiunii, Alan Stern, in decembrie, citat de agentia Reuters.
In 1992, astronomii au descoperit ca Pluto, situata la o distanta de Soare de 40 de ori mai mare decat cea dintre Terra si astru, nu era singura in departarile Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union) a decis sa reevalueze definitia unei planete.
In 2006, cu New Horizons deja lansata, Pluto si-a pierdut titlul de a noua planeta a Sistemului Solar, fiind clasata in categoria planetelor pitice, deoarece nu a curatat spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite in Centura Kuiper.