Mariustuca.ro / Prof. dr. Gheorghe Burnei a efectuat, in premiera absoluta, o interventie chirurgicala de exceptie, printr-o metoda originala, care a salvat o fetita cu necroza capului femoral (Autoare: Magda Marincovici)
Profesorul doctor Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului MS Curie a efectuat, recent, o interventie chirurgicala de exceptie pe baza unui program de cercetare derulat aproximativ 2 ani. Aceast program, conceput de prof. dr. Burnei, a fost consacrat special unei fetite care a venit pe lume cu displazie de dezvoltare de sold, care a fost neglijata. La acest program deosebit au participat inginerii Pacioga si Moldovanu, de la Institutul de metronica din Bucuresti, precum si prof. dr. Petru Berce, de la Centrul de tehnologie clasica pentru prototipare rapida din Cluj Napoca.
Aceasta fetita s-a nascut cu displazie de dezvoltare de sold, malformatie care nu a fost depistata la timp si nu a fost abordata corect. Pana sa fie consultata de prof. dr. Burnei, fetita a suferit doua interventii chirurgicale. Dar, din pacate, a aparut o necroza a extremitatii proximale a femurului. Practic, capul femural s-a necrozat. Dupa aceasta necroza, s-a produs o luxatie. In aceste conditii, fetita de 4 ani mergea foarte greu, dizgratios si avea mari dureri.
Toate clinicile la care a fost dusa i-au dat un singur raspuns: nu mai este nimic de facut. Parintii au aflat din presa de performantele deosebite ale prof. dr. Burnei si au venit la Spitalul MS Curie. In prima faza, am vrut sa-i spun ca nici eu nu am nici o solutie, dar m-a impresionat suferinta acestui copil si a parintilor ei, spune prof. dr. Burnei. Investigatiile medicale, mai ales prin CT 3D si RMN, au scos la iveala ca extremitatea proximala a femurului era necrozata.

Trei operatii intr-una

Interventia chirurgicala a fost una de exceptie. A durat aproximativ cinci ore si a constat, practic, din trei operatii: prima de reconstructie, a doua de recoltare a grefonului si implantare a acestui dispozitiv special si a treia constand in metoda Burnei” cum este cunoscuta in literatura de specialitate internationala, cu ajutorul careia scurtarea ar putea fi de maximum cinci centimetri, in loc de 10, iar operatia pentru endoprotezare sa fie amanata cat mai mult sau chiar sa se renunte la aceasta.
Si inca un amanunt: toti cei care au participat la programul de salvare a aceastei fetite in frunte cu prof. dr. Gheorghe Burnei au lucrat doi ani si jumatate benevol. Performanta acestui grup de specialisti voluntari a fost de natura sa o salveze pe aceasta fetita, dar si pe mama ei, care, din disperare, a fost chiar in pragul sinuciderii.

Ecografe in maternitati

Profesorul doctor Gheorghe Burnei subliniaza ca, in urma cu opt ani, a pus la punct un program de depistarea la timp si de tratare corecta a tuturor malformatiilor congenitale de sold in cazul nou-nascutilor. In esenta, prin acest program, toti bebelusii trebuie investigati ecografic, in primele trei zile de la nastere, pentru depistarea acestei malformatii, tratabile in primele trei luni de viata.
- Pana la ministrul Banicioiu, acest program a fost uitat in niste sertare pe la Ministerul Sanatatii. El ne-a promis fonduri pentru achizitionarea si dotarea maternitatilor mari din tara cu acest tip de ecografe, spune prof. dr. Burnei.
Potrivit prof. Burnei, in tara noastra, anual se nasc, in medie 200.000 de copii, din care 40.000 cu acest tip de displazie. Cauzele displaziei de sold la nastere sunt multifactoriale, in special genetice.