Mariustuca.ro : Se simplifica schema de administrare a unui vaccin contra cancerelor de col uterin (Autoare: Magda Marincovici)
In timp ce Comisia Europeana tocmai a acordat autorizatia de punere pe piata a unui nou vaccin contra papilomavirusurilor umane (HPV), un studiu realizat in SUA arata ca un alt vaccin folosit deja contra acestor tipuri de virusuri poate fi la fel de eficient daca este administrat o singura data. In Statele Unite, dr. Diane Harper si echipa ei de la Universitatea din Louisiana au reluat informatiile privitoare la vacinarea anti-HPV cu cervarix. Este un vaccin conceput sa protejeze contra a 5 suse virale asociate cancerelor de col uterin (serotipurile 16,18,31,33 si 45).
In majoritatea tarilor europene, acest vaccin este recomandat tinerelor fete cu varste intre 9 si 14 ani, in doua doze, la 6 luni una dupa alta. In Statele Unite, se administreaza, frecvent, in trei doze.
- In ultima perioada, ne-am dat seama ca in doua din trei cazuri, pacinetele nu sunt niciodata vaccinate de trei ori. De aceea, dupa o monitorizare de aproximativ patru ani, am ajuns la concluzia ca o schema cu o singura doza este, in final, la fel de eficienta ca schema cu doua sau trei doze, explica dr. Harper.
Reamintim ca HPV are peste 100 de suse, dintre care susele 16 si 18 sunt cele mai frecvente, fiind implicate in peste 73% dintre cancerele uterine. Iar cinci seroptipuri (16,18,31, 33 si 45) sunt la originea a peste 80% dintre tumorile de acest tip, scrie site-ul Destination Sante.