Mariustuca.ro / Medicul Catalin Cristoveanu a salvat, in premiera absoluta, un bebelus cu insuficienta renala si hepatica cu ajutorul unei tehnici revolutionare (Autoare: Magda Marincovici)
Cristian a venit pe lume cu o povara imposibil de dus de unul singur: insuficienta cardiaca, apoi, insuficienta renala si hepatica. Sansa lui a fost medicul Catalin Cristoveanu, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii MS Curie, sectia de neonatologie si dotarea de aici. La ora actuala, Cristian este primul caz de acest fel din lume care a fost salvat de doctorul Cirstoveanu cu ajutorul unei tehnici revolutionare: hemodiafiltrare.
Initial, medicii din sectia de chirurgie cardiaca, vestita deja pentru performantele chirurgicale pe inimioarele nou-nascutilor, au reusit sa o repare si pe a lui Cristian. Dar din nu se stie ce motive a aparut o infectie cu disfunctie multipla de organe. Practic, Cristian acumula, dar nu elimina lichidele. Era ca o punga plina pana la refuz cu apa, de care nu putea scapa. La 10 luni, corpul lui cantarea 8 kilograme.
A fost adus la doctorul Catalin Cristoveanu din sectia de neonatologie. Deoarece dr. Cristoveanu a pus in miscare un proiect de strangere de fonduri pentru achizitionarea unui aparat de dializa, salvator pentru copiii nascuti prematur sau cum este cazul lui Cristian. Aparatul este deja in sectia de neonatologie si Cristian a beneficiat de acesta.
Doua saptamani non-stop, aceast aparat a fost rinichiul lui Cristian.
- Indicatia initiala este de dializa peritoneala, ceea ce noi am facut la prematuri, la nou-nascut. La Cristian nu era posibila, pentru ca nu putea elimina surplusul de lichide. La Cristian surplusul de lichide acumulat si neliminat era marea problema, pe langa altele. Or, cu acest aparat am reusit rapid. Pentru noi este esential, deoarece nu sunt multe rapoarte de cazuri similare. In aceste cazuri, abordul vascular este cel mai important. Sunt doua catetere care se plaseaza intr-un vas mare din organism : pe un cateter se face accesul, iar pe celalalt se intoarce sangele detoxificat in organism, iar surplusul de lichide este eliminat, ne explica doctorul Cristoveanu.
Dar cand a inceput sa functioneze rinichiul, a aparut acumularea in exces a bilirubinei in sange. Medicul Cristoveanu nu s-a lasat batut si a trecut la dializa hepatica, punand la acest aparat un filtru hepatic. Acum, Cristian este detubat, nu mai are nevoie nici de suport renal, nici de suport hepatic, nici de suport respirator. A primit hrana si a fost intarcat de la de morfina, de la drogurile anestezice si sedative.
Daca se strange suma necesara (20.000 de euro), acest aparat poate insemna supravietuire pentru multi copii sub 2 kg ingrijiti la Spitalul Marie Curie cu insuficienta renala. Interventia in astfel de cazuri este dificila insa, asa cum a dovedit medicul Catalin Cristoveanu, poate fi realizata in beneficiul multor prunci, cu ajutorul acestei tehnologii revolutionare.