Mariustuca.ro / Accidentele vasculare cerebrale imbatranesc creierul cu 8 ani (Autoare: Magda Marincovici)
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) grabesc procesul de imbatranire a creierului cu aproape 8 ani, potrivit rezultatelor unui studiu al cercetatorilor din SUA, publicat in revista Stroke. Pierderea memoriei sau dificultati in executarea unor activitati sunt consecintele AVC-ului care provoaca leziuni cerebrale si un declin cognitiv echivalenre imbatrinirii cerebrale cu 8 ani.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan (SUA) au realizat un studiu cu 4.900 de persoane cu varste de peste 65 de ani, care au suferit un AVC. Pentru a stabili legatura dintre AVC si imbatranirea creierului, cercetatorii au comparat testele cognitive realizate inainte si dupa AVC. Rezultatele arata ca AVC-ul are un impact major asupra declinului cognitiv. Cercetatorii au constatat ca toate persoanele sunt afectate in acelasi mod de acest declin si ca raspunsurile la teste sunt cu atat mai eronate dupa un AVC. De fapt, AVC-ul accelereaza imbatranirea creierului cu 8 ani si afecteaza in special memoria si viteza de executare a unor activitati. La nivel mondial, AVC-ul afecteaza peste 15 de milioane de oameni in fiecare an, din care aproximativ 6 milioane mor, iar alte 5 milioane raman cu un handicap permanent. Una din 6 persoane sufera un AVC in timpul vieții si la fiecare 6 secunde se pierde o viata din aceasta cauza. Varsta persoanelor predispuse a fi victime ale unui AVC a scazut in ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani si, totodata, a crescut numarul persoanelor tinere care se confrunta cu AVC, avertizeaza Organizatia Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC).
Aceste cifre inspaimantatoare ar putea sa scada, deoarece medicii considera ca 80% dintre AVC-uri sau recidivele acestora ar putea fi, fara indoiala, prevenite printr-un stil de viata echilibrat: renuntarea la tabagism, evitarea excesului de alcool, alimentatie sanatoasa, efectuarea, zilnic, de activitati fizice timp de 30 de minute, respectarea tratamentelor indicate de medic in cazul unei boli cronice cum este diabetul, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemie.