Senatorul Alexandru Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Repere muresene de prestigiu, performanta si profesionalism pentru medicina romaneasca. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Respingerea in Senatul Romaniei a motiunii simple pe tema sanatatii depusa de PNL a fost o ocazie de a ma gandi mai aplecat la ceea ce inseamna politica din ultimii ani in domeniul sanatatii si ce inseamna pentru mine, ca muresean, medicina si sistemul medical.
Venind din judetul Mures, standardele in sistemul medical sunt pentru mine foarte ridicate, din cel putin trei motive.
In primul rand, prestigiul, performanta si profesionalismul Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures sunt reperele unui invatamant medical de elita, care aniverseaza anul acesta sapte decenii. Vreau sa felicit conducerea universitatii si cadrele universitate pentru modul exemplar in care duc mai departe traditia educatiei in medicina. Prin numeroasele manifestari stiintifice de inalta tinuta, care abordeaza chiar teme de pionierat, prin generatiile de medici exceptionali pe care i-a format, prin modul in care s-a dezvoltat si a crescut in ultima perioada atragand un numar tot mai mare de studenti, prin modul in care se manifesta si se implica in dezvoltarea comunitatii, UMF ramane pilonul centrului universitar muresean si elementul fundamental al brandului judetului Mures.
Apoi, performanta actului medical din spitalele muresene, in toate domeniile de specialitate, unele chiar unice in tara si cu rezultate exceptionale, asa cum este chirurgia cardiovasculara pediatrica, este un exemplu demn de urmat, iar toate cadrele medicale merita recunostinta si respectul nostru pentru devotamentul pentru aceasta meserie nobila. Nu in ultimul rand, vreau sa reamintesc faptul ca la Tirgu Mures Raed Arafat a pus bazele sistemului de urgenta la standarde internationale si a devenit sinonim cu performanta acestui sistem, SMURDul nascut la Tirgu Mures fiind un model pentru intreaga tara si nu numai.
Acestea sunt auspiciile sub care privesc eu invatamantul si sistemul medical romanesc. Recunosc, de asemenea, ca, in general vorbind, mai sunt inca tratamente de aplicat pentru a vindeca bolile trecutului, insa trebuie sa si apreciem lucrurile bune care s-au intamplat in sistemul medical sub coordonarea ministrului Nicolae Banicioiu si a premierului Victor Ponta: reinfiintarea spitalelor, iar Institutul Inimii de la Tirgu Mures a fost primul dintre acestea, deblocarea posturilor in sistemul sanitar, cresterea salariilor personalului din sistemul sanitar, bursele lunare pentru medicii si farmacistii rezidenti, actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite care asigura acces la medicamente de ultima generatie si terapii noi, un buget mai mare pentru sanatate, si multe altele.
Imi exprim satisfactia pentru aceste realizari si pentru tot ce inseamna scoala medicala si medicina mureseana de top!