Mariustuca.ro / Tatuajele pot provoca iritatii, mancarimi, cruste, dar si hepatite virale, infectii cu staphylococcus aureus (Autoare: Magda Marincovici)
Iritatii, inrosire, cicatrice, mancarimi, cruste. Sunt doar cateva dintre neplacerile provocate de tatuaje. Un tatuat din zece recunoaste ca simte pe pielea lui aceste neplaceri, chiar multe luni dupa ce s-a supus acestei operatii, demonstreaza un studiu efectuat in SUA si publicat in Contact Dermatitis. Pe langa aceste simptome, sa le spunem suportabile, mai sunt cele mai greu de depasit, cum ar fi durerea, 6% dintre persoanele interogate spunand ca s-au confruntat cu efecte secundare chiar patru luni dupa ce s-au tatuat. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au chestionat 300 de persoane tatuate, trecatori prin zona Central Park din New York. Culoarea se pare ca influenteaza reactia pielii. Daca majoritatea tatuajelor sunt facute cu cerneala neagra (90%), totusi desenele colorate cu rosu provoaca cele mai multe neplaceri. Aceasta culoare este raspunzatoare de aproximativ 44% dintre problemele pe care le au persoanele tatuate.
Atentie, aceste cerneluri pot contine metale grele (mercur, nichel, plumb ...), ce-i drept in cantitati mici. In medie, pentru realizarea unui tatuaj, pielea este intepata de vreo 3.000 de ori pe minut. Acest ac, care ar putea sa nu fie foarte bine dezinfectat, este punctul de plecare al hepatitelor virale C si B, tetanosului, HIV, a infectiilor dermatologice cu staphylococcus aureus etc.
Unii specialisti suspecteaza ca tatuajele ar putea sa contribuie la aparitia unor forme de cancer al pielii. Totusi, sigur este ca tatuajele impiedica detectarea la timp a unor modificari maligne ale alunitelor estompate de acestea.
De aceea, se recomanda ca, inainte de a lua decizia sa va impodobiti cu un desen tribal, sa verificati certificatul cabinetului unde intentionati sa faceti aceasta operatie. Pentru ca, pastrand dimensiunea, este o operatie chirurgicala, care presupune respectarea unor reguli stricte de igiena, dezinfectare si sterilizare, ace de unica folosinta etc.