Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: 50 de ani de la adoptarea principiilor fundamentale ale Crucii Rosii si ale Semilunii Rosii Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua de 8 mai a fost declarata in 1859 drept Ziua Mondiala a Crucii Rosii de catre Comitetul International al Crucii Rosii.
Miscarea Internationala de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie s-a nascut la initiativa lui Henry Dunant, iar vorbele sale Siamo tutti fratelli” (Suntem cu totii frati) a deschis inimile voluntarilor, care au ingrijit deopotriva inamici si compatrioti.
Pe 8 mai 2015 s-au sarbatorit 50 de ani de la adoptarea Principiilor Fundamentale ale Crucii Rosii si ale Semilunii Rosii. Principiile fundamentale sunt cele care definesc modul in care se ofera sprijin, responsabil si unitar, persoanelor si cominitatilor vulnerabile, oricand si oriunde este nevoie. Umanitatea reprezinta expresia motivarii. Impartialitatea calauzeste in modul de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, in timp ce Neutralitatea si Independenta se pastreaza intotdeauna. Totul se dezvolta pe baza serviciilor de Voluntariat. Unitatea si Universalitatea ajuta ancorarea actiunilor in solidaritatea globala. Acestea sunt Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie.
Nevoile umanitare si zonele in care cele doua organizatii isi desfasoara activitatea devin din ce in ce mai complexe. Totusi, Principiile Fundamentale raman neschimbate, calauzindu-le actiunile si proiectele in toate situatiile, permitandu-le sa ajunga la persoanele cele mai vulnerabile.
La nivel mondial, Miscarea Internationala Crucea Rosie si Semiluna Rosie sprijina milioane de oameni anual, in perioade de conflict armat, dezastre sau crize.
Proclamate la Viena in 1965, cele 7 Principii Fundamentale reprezinta expresia bunelor practici si a valorilor Miscarii Internationale Crucea Rosie si Semiluna Rosie: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate.
Miscarea Internationala de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie, in calitate de auxiliar oficial al autoritatilor in domeniul umanitar, poate juca un rol important, militand pentru masuri sustenabile de reducere a riscurilor â€" formarea voluntarilor, coordonarea ajutoarelor, prim ajutor, proceduri de evacuare, exercitii de avertizare si simulare.