Mariustuca.ro / Atlantico: Flakka, un nou drog care face ravagii in Statele Unite(Autoare: Magda Marincovici)
Doctorul Dan Velea este psihiatru adictolog la Paris si autor a numeroase lucrari despre fenomenul dependentei. El face pentru Atlantico precizari alarmante legate de Flakka, un nou drog de sinteza, dotat cu proprietati halucinogene puternice.
Acest drog se distinge prin starile de delir foarte accentuate si, de asemenea, prin diminuarea fortei fizice. Din punct de vedere chimic, este un drog fabricat din compusi chimici folositi deja pentru sinteza altor produse la fel de puternice (sare de baie, drog foarte puternic, aparut in urma cu cativa ani).
Din punct de vedere al proprietatilor, Flakka se situeaza intre ecstazy si metahamfetamine. Este un drog devastator pentru organism. Poate fi inhalat, inghitit sau injectat si poate provoca crize de paranoia, senzatii de persecutie, accese de furie si o lipsa totala a controlului impulsurilor, tremuraturi si palpitatii intense, ridicarea tensiunii arteriale si, deci, risc major de accidente vasculare. Din cauza cresterii temperaturii corpului (hipertermie) se poate ajunge la deces
Doctorul Dan Velea spune ca, de mai multi ani, asistam la aparitia unei noi chimii care a dat nastere unor noi molecule. Inca din anii 60, se vorbeste despre designer-drugs pentru a numi amfetaminele tip feniletilamina. Termenul de designers-drugs poate fi tradus ca drog personalizat, cu un scop precis, asociat cu o senzatie speciala. Asa au aparut generatiile noi de droguri inteligente, produse pentru activarea functiilor intelectuale, fizice sau sexuale.