MAGAZIN : Opinii despre extraterestri si despre standardele duble (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Nick Pope zice:
- Cele de mai sus reprezinta desigur o supra-simplificare. E drept, la ora actuala o multime de oameni considera religia un nonsens si o pun in aceeasi categorie cu perceptia extrasenzoriala, cu fantomele si cu indoitul lingurilor prin forta gandului. Dar, in acelasi timp, religia beneficiaza de un tratament favorabil si de un grad de aprobare oficiala intr-un mod pe care alte tipuri de credinte, neacceptate de stiinta, nu o au. De exemplu, in America, IN GOD WE TRUST (Ne punem nadejdea in Dumnezeu), este scris pe monede si pe bancnote, sau Biserica Anglicana este o institutie oficiala, ai carei episcopi stau in Camera Lorzilor - una dintre cele doua camere ale parlamentului britanic. Pope adauga ca este convins ca ufologii pot gasi, in multe state, exemple similare privind modurile in care domeniul lor de investigare este ridiculizat, in timp ce religia are o pozitie oficiala sau cvasi-oficiala.

Sa vorbim serios despre OZN-uri

Nick Pope zice in continuare:
- Dar e chiar mai rau decat atat. De cate ori n-ati vazut, la stirile TV, o poveste despre o observatie OZN, prefatata de comentarii umoristice, de efecte amuzante de lumina si, poate, de muzica filmelor Dosarele X, Intalnire de gradul trei, sau Zona crepusculara? V-ati putea imagina asa ceva la o stire cu subiect religios? Imaginati-va daca la TV stirea privind conclavul care l-a ales pe Papa Francisc, in 2013, ar fi fost prefatata cu glume si cu tema muzicala din filmul Life of Brian (o satira la adresa religiei crestine, cenzurata sau chiar interzisa in anumite tari). In primul rand asa ceva nu se putea intampla, cel putin pe o retea de stiri de masa. Iar daca s-ar fi intamplat totusi, ar fi declansat, probabil, un val de proteste. Cu alte cuvinte, mass-media normala simte ca e OK sa-si bata joc de un anumit set de credinte, dar nu e deloc OK sa-si bata joc de un alt set de credinte, in ciuda faptului ca cel batjocorit are, fara indoiala, mai multe dovezi convingatoare in sprijinul sau decat celalalt.
Pope subliniaza ca el nu cere ca ufologia sa fie tratata precum o religie (desi, interesant, unii ufologi sceptici o clasifica drept o noua religie). El nici nu sugereaza ca ar trebui pus sloganul NE PUNEM NADEJDEA IN EXTRATERESTRI, pe urmatoarea emisiune de bancnote americane. Dar poate ar trebui, cel putin, sa se recunoasca faptul ca in acest caz sunt utilizate standarde duble. Asa cum stau lucrurile la ora actuala, stacheta pentru dovezi nu este pozitionata in mod egal. La urma urmei, viata in Univers putea sa apara si sa se dezvolte pe baza acelorasi procese chimice si biologice care exista si aici pe Terra. In mod similar, o vizita extraterestra ar putea avea loc in cadrul acelorasi legi ale fizicii.
O calatorie cu viteza sub-luminica (sa zicem la 0,7 sau 0,8 din viteza luminii) de la un sistem stelar din apropiere este realizabila, in cadrul legilor fizicii, asa cum sunt ele intelese in prezent. Cu alte cuvinte, nu este nevoie sa construim un set special de legi, pentru a accepta existenta vietii extraterestre, sau chiar vizitele extraterestre. In schimb existenta lui Dumnezeu are nevoie de un set de legi dincolo de ceea ce cunoastem. Asta deoarece concepte precum nemurirea sau omnipotenta sunt contrare la tot ceea ce stiinta ne spune despre natura Universului.
- Nimic din toate acestea n-ar trebui sa fie interpretat ca o incitare a ufologilor ca sa atace religia. Dar poate ca ar trebui sa fie privita ca o pledoarie pentru a aseza stacheta la acelasi nivel. Pare o cerere extrem de nedreapta, nu-i asa? - incheie Pope articolul sau.