MAGAZIN : Lumini misterioase in Oceanul Pacific (Autor : DAN D. FARCAS)
In noaptea de 24 august 2014, un avion cargo Boeing 747-8 zbura, cu o viteza de aproximativ 1100 km pe ora, la confortabila altitudine de croaziera de 10400 de metri, deasupra Oceanului Pacific, undeva la sud de peninsula Kamceatka. Erau, ca de obicei, doar doua persoane la bord, pilotul si copilotul olandez Christiaan van Heijst. Erau plecati de aproximativ cinci ore din Hong Kong, au depasit de mult timp Japonia si mai aveau circa 4,5 ore pana sa ajunga in Alaska, atunci cand, foarte departe in fata, de-a lungul orizontului, au zarit o izbucnire de lumina care putea fi un fulger, dar unul mult mai intens decat vazusera ei vreodata si orientat vertical de jos in sus.
Deoarece nu erau anuntate niciun fel de manifestari meteorologice de acest fel, nici radarul nu arata nimic special, pilotul s-a gandit sa urmareasca atent daca se mai intampla ceva, luand si decizia sa faca niste fotografii, cu un aparat de o extrem de mare sensibilitate. Cerul nocturn avea si o ciudata stralucire verde peste toata emisfera nordica, ca un fel de aurora boreala foarte difuza, din nou ceva ce van Heijst nu mai vazuse inainte.
Asa cum scria copilotul ulterior, pe blogul sau:
- Dupa aproximativ 20 minute de zbor, am observat aparand in fata noastra o stralucire de un rosu-portocaliu profund. Era un pic ciudat, deoarece acolo nu trebuia sa fie nimic, doar oceanul fara sfarsit de sub noi, pe sute de kilometri in jurul nostru. Un oras indepartat sau un grup de vase de pescuit calamari, tipic asiatice, nu avea cum sa fie in aceasta zona, dincolo de faptul ca luminile pe care le-am vazut aveau dimensiuni mult mai mari si o stralucire rosie-portocalie, in loc de normalul de alb sau galben pe care l-ar produce orasele sau navele. Cu cat ne apropiam, cu atat devenea mai intensa stralucirea, luminand norii si atmosfera de sub noi, intr-o stralucire portocalie infricosatoare. Si asta intr-o parte a lumii unde nu trebuia sa fie nimic altceva decat apa.
Copilotul scria in continuare pe blogul sau:
- Singura cauza a acestei straluciri rosii la care ne-am putut gandi, a fost eruptia unui vulcan imens sub oglinda oceanului, cu aproximativ 30 de minute inainte ca noi sa survolam locul. Avand in vedere ca cel mai apropiat aeroport era la o distanta de cel putin doua ore de zbor, ca si perspectiva de a zbura, in mijlocul noptii, deasupra Oceanului Pacific, printr-un nor de cenusa extrem de periculos si invizibil, nu ne facea sa ne simtim prea incantati. Din fericire, nu am intalnit asa ceva. (...) Nu era niciun alt trafic in apropierea pozitiei noastre sau pe aceeasi ruta, pentru a confirma ceva din ceea ce vedeam noi sau a confirma vreun tip de nori de cenusa intalniti
Ulterior van Heijst a precizat ca luminile rosii acopereau o suprafata de aproximativ 25 km pe 15 km.
- Va urma -