Jurnalul National: Somajul, tinerii si drogurile. Sinucideri. Accidente cardiovasculare. Hipertensiune. Diabet. Depresie (Autoare: Magda Marincovici)
Sinucideri, accidente cardivoasculare si patologii. Acestea sunt efecte puse in legatura directa cu somajul. Ele sunt evidentiate intr-un studiu al Institutului francez al sanatatii si cercetarii medicale (Inserm) ale carui concluzii sunt dramatice. Intre 2008 si 2010, Inserm pune pe seama cresterii somajului 584 de sinucideri. Dar realitatea este si mai dura. Somajul ar fi la originea a 10.000-20.000 de decese pe an, potrivit estimarilor lui Pierre Meneton (Inserm), autor al unui studiu privind starea de sanatate a somerilor. Intre 1995 si 2007, au fost monitorizati 6.000 de voluntari cu varste intre 35 si 64 de ani cu scopul de a inventaria efectele somajului asupra sanatatii cardiovasculare si mortalitatii globale. Rezultatele au fost publicare in revista Archives of Occupational and Environmental Health. Studiul evidentiaza ca, in cazul somerilor, numarul sinucigasilor este de trei ori mai mare, comparativ cu persoanele care au un loc de munca. Somajul este, de asemenea, cauza aparitiei accidentelor cardiovasculare si bolilor cronice. Aceste efecte sunt direct legate de conditia de somer. Una dintre explicatiile acestui fenomen este faptul ca somerii dobandesc comportamente la risc: ei consuma mai mult alcool, mananca mai putine fructe si legume, au un aport caloric zilnic mai mare, fumeaza mai mult. Aceste concluzii sunt considerate parti ale unui fenomen mai complex. Pentru ca specialistii apreciaza ca, la ora actuala, nu exista un studiu care sa ofere o viziune globala asupra acestui fenomen, spune profesorul Meneton. In acest sens psihiatrul francez Michel Debout avertizeaza ca, in volumul sau Le traumatisme du chomage, sanatatea somerilor este o veritabila gaura neagra pentru societate. Psihiatrul Debout subliniaza ca de starea de sanatate a somerilor nu se intereseaza nimeni.
In tara noastra, medici de familie, primii care vin in contact cu somerii, spun ca persoanele disponibilizate prezinta un risc major, in primele 12-16 luni de somaj, de hipertensiune, diabet sau boli cardiovasculare. Si ca efectele somajului sunt catastrofale daca persoanele respective nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca. Potrivit psihologilor, la noi, mai vulnerabili la confruntarea cu somajul sunt tinerii, care, frecvent, cad in capcana depresiilor severe si a consumului de droguri.