Senatorul Florian Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Atunci cand le luam medicilor si demnitatea, avem sanatatea pe care o meritam!.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Atunci cand intr-un stat sanatatea si educatia nu reprezinta prioritati, acel stat este condamnat nu numai la moartea fizica, dar si spirituala, traind un prezent fara niciun viitor.
De 25 de ani, medicii din Romania au parcurs toate etapele posibile de la amanare, ignorare, reamanare pana la, din pacate, umilinta si, in final exod pentru sansa la viata!
Cand spunem medic, spunem diferenta dintre viata si moarte. Iar oricum ar putea parea aceasta, chiar si pentru cinici, este adevarat, stimati colegi. Un adevar pe care foarte putini par sa il mai stie si sa il recunoasca, dar un adevar care isi produce efectele secunda de secunda asupra tuturor.
Parafrazand, as spune, doamnelor si domnilor, ca avem sanatatea pe care o meritam, atata vreme cat medicii nostri aleg sa isi exercite profesia in cu totul alte tari, iar cei care au mai ramas la modul cat se poate de efectiv se lupta zilnic nu numai pentru viata pacientilor lor, dar si pentru viata proprie, in conditiile in care medicii romani nu traiesc, ci supravietuiesc. Ironia trista si cinica a sistemului de sanatate din Romania face ca medicii, cei care ne ajuta pe noi sa traim, sunt privati tocmai de ceea ce ei muncesc sa faca pentru noi, restul.
Stimati colegi, nu as vrea sa se inteleaga ca prin aceasta declaratie fac neaparat un rechizitoriu prin care sa indic vinovati. Vina ne apartine tuturor tocmai prin faptul ca nu am facut pana acum absolut orice (!) se putea pentru ca medicul roman sa beneficieze din toate punctele de vedere de statutul pe care il merita.
In acest moment, statutul si realitatea medicilor romani, dar si a noastra este ca, de exemplu, din 2008 pana in prezent, au parasit Romania un numar de aproximativ 15.000 de medici.
In prezent, in Romania lucreaza un numar de 39.800 de medici, la care se adauga 14.000 de rezidenti la o populatie de 19 milioane de oameni.
Numarul medicilor de spital este in prezent de 13521 (fata de 20648 in 2011).
Dintre acestia 2961 au peste 60 de ani, 2610 intre 50 si 60 de ani, 3642 intre 40 si 50 de ani, 3901 intre 30 si 40 de ani si 407 sub 30 de ani.
Deficitul de medici se resimte tot mai acut in Romania, atat pe zone, cat si pe specialitati (de exemplu ATI, chirurgie cardiovasculara, etc).
De exemplu, radioterapie 48 de medici, geriatrie - 54, chirurgie toracica - 81, chirurgie cardiovasculara - 85, hematologie - 102, reumatologie - 135, ATI - 624 (necesarul minim este de 1500)
De exemplu, Spitalul Sf. Spiridon din Iasi are un deficit de 248 de medici si 480 de asistente fata de normativele Ministerului Sanatatii.
Hotarararea Inalte Curti de Casatie si Justitie care a echivalat medicii functionarilor publici va creste deficitul de medici.
Ca ne place sau nu, stim cu totii motivul pentru care ne pleaca medicii. Pe deasupra, pe langa lipsa unei remuneratii decente, se adauga si incoerenta unui statut pe masura valorii muncii lor, iar, zilele acestea, a reaparut tocmai aceasta necesitate de reevaluare a statutului medicului in societatea si statul roman pentru ca as spune, fara sa gresesc prea tare, ca medicii nostri, pe cat sunt de solicitati, pe atat sunt de nedreptatiti. Tocmai de aceea cred ca o reevaluare trebuie sa se faca urgent si definitiv pentru bunastarea generala a medicilor si, ca urmare, pentru siguranta si binele fiecaruia dintre noi, pacientii.
Pentru ca, stimati colegi, cu cel mai mare respect fata de orice meserie si fata de oricine munceste, eu cred ca exista meserii, exista profesii, exista cariere, dar ca exista si vocatii, iar ultimele dintre ele nu le putem incadra functionareste, nu le putem lega cu catusele birocratiei si nu le putem cataloga dupa calcule meschine.
Cu toata consideratia fata de orice fiinta umana, declar cu toata credinta, doamnelor si domnilor, ca a fi medic este o vocatie, reprezinta un har profund, o menire de ordin superior si o datorie cu mult mai mare decat o prevedere sau o incadrare.
Cum bine cunoasteti, in toamna acestui an, am respins cererea de reexaminare a legii privind Ordonanta de Urgenta 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cerere venita din partea presedintelui Traian Basescu, iar la acel moment am intervenit tocmai pentru a reclarifica si redelimita statutul medicului roman care, prin aceasta Ordonanta, era eliminat pe buna dreptate din corpul functionarilor publici, o chestiune contestata- sa ne mai mire?- la acea vreme de presedintele inca in functie.
Desi nu am aprobat in totalitate OUG 2/2014, ale carei masuri le-am considerat neclarificate prin scopul lor si am venit la vremea legiferarii sale cu o serie de observatii pe care le-am considerat si le consider in continuare mai mult decat pertinente si utile, raman nu numai constant, dar cat se poate de determinat cu privire la faptul ca, in ceea ce priveste medicii romani, incadrarea legala a acestora ca functionari publici reprezinta nu numai o anomalie de ordin legislativ, dar si moral. O anomalie care, doamnelor si domnilor, stabileste un record negativ, situandu-ne din acest punct de vedere intr-o stare de unicitate deloc favorabila in randul statelor europene.
Mai mult ca orice, cred cu tarie ca nimeni nu este si nu trebuie sa fie mai presus de lege, cea care reflecta onestitatea, principiile si valorile fiecarei fiinte umane. Ca atare, niciodata nu am contestat si nici nu o sa contest litera legii reflectata in actiunea Justitiei noastre. Nu cred in negocieri ale legii, dar cred in perfectarea si perfectionarea sa continua, iar aceasta ne priveste in mod direct pe noi, cei care reprezentam Forul Legislativ al statului roman.
(Va urma)