Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua internationala a femeii - egalitatea intre sexe si emanciparea femeilor.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Cu mai bine de un secol in urma, cand lumea a marcat pentru prima data Ziua Internationala a Femeii, egalitatea dintre sexe si emanciparea femeilor erau in mare parte idei radicale.
Carta ONU, semnata la San Francisco in 1945, a fost primul instrument international care a proclamat egalitatea intre sexe ca drept fundamental al persoanei umane. De atunci, organizatia a ajutat la crearea unui patrimoniu istoric de strategii, norme, programe si obiective convenite pe plan international pentru ameliorarea conditiei femeii in lumea intreaga.
Desi s-au inregistrat progrese semnificative, in prea multe comunitati femeile raman cetateni de rangul al doilea si in 2015. Cu toate ca discriminarea dintre sexe in educatie se apropie de eliminare, exista diferente mari in interiorul statelor si intre tari si prea multor fete li se interzice sa mearga la scoala, sunt retrase de la cursuri, ori termina scoala fara prea multe perspective. Ziua Internationala a Femeii este un oportun moment pentru a reliefa ca femeile si fetele continua sa suporte o discriminare si o violenta incalificabile si de neacceptat, de cele mai multe ori din partea partenerilor sau rudelor. Acasa sau la scoala, la serviciu sau in societate, a fi femeie se traduce prin a fi vulnerabila. De asemenea, diferenta intre salariile femeilor si cele ale barbatilor ramane semnificativa.
Deputatii europeni cer Comisiei Europene si statelor membre adoptarea unei perspective de gen in toate politicile UE si programe nationale de incluziune si reintegrare a femeilor pe piata muncii pentru combaterea saraciei. Acestia mai cer adoptarea unei Carte a Drepturilor Femeilor Europene pentru ameliorarea oportunitatilor femeilor. Eurodeputatii doresc ca diferenta intre salariile femeilor si cele ale barbatilor sa fie redusa cu 1% pe an (pana la 10% in 2020).
In acelasi timp s-ar putea spune ca se subestimeaza contributia femeii la dezvoltarea familiei, societatii si economiei.
Stimati colegi, sa nu ramanem indiferenti la aceste fenomene si sa ne gandim la masuri concrete care ar trebui sa se axeze pe accesul egal al femeilor din orice mediu la educatie, formare, stiinta si tehnologie