Jurnalul National: Aparatul care masoara durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienti (Autoare: Magda Marincovici)
In trei spitale din Franta se testeaza un aparat care este capabil sa masoare intensitatea durerii. Aparatul este destinat mai ales pacientilor care au dureri si nu pot sa vorbeasca despre suferinta lor. Specialistii il considera o peformanta a medicinei. Aparatul se numeste pupilometru si specialistii il considera o performanta a medicinei, un instrument util atat pentru pacient cat si pentru medic.
Pupilometrul arata ca un un cititor de cod de bare si permite masurarea durerii unui pacient cu ajutorul unei camere infrarosii care observa dilatarea pupilei ochilor. Stim ca in timpul anamnezei, respectiv a discutiei cu pacientul, medicul ii cere acestuia sa faca un inventar al simptomelor, al antecedentelor suferintei lui. De obicei, medicul cere pacientului, evident daca poate, sa faca o evaluare a durerii pe o scala a intensitatii. Si nu intotdeauna, evaluarea pacientului este obiectiva. Pupilometrul reuseste sa masoare durerea, chiar si atunci cand pacientul nu poate sa se exprime. Este cazul pacientilor aflati in coma artificiala, din cauza unor traumatisme craniene severe, sau sunt victime ale accidentelor vasculare cerebrale.
Dupa teribilul accident suferit la schi, aflat intr-o stare critica, Michael Schumacher a fost printre primii pacienti care a beneficiat de acest aparat. In prezent, pupilometrul este folosit in doua spitale din Lyon si Paris si unul la CHU Grenoble.
Asociatia Internationala pentru Studierea Durerii defineste durerea ca fiind o experienta emotionala si senzoriala neplacuta. Durerea reprezinta un semnal de alarma ca, undeva, in corpul nostru ceva este in neregula. Frumos au spus unii ca, de fapt, cand se declanseaza durerea, se rupe linistea in care functioneaza organele noastre. Sunt doua tipuri de durere: acuta si cronica. Durerea acuta este temporara, dar dispare odata cu tratarea cauzei (traumatism, rana, interventie chirurgicala etc.). Durerea cronica este intensa si prelungita, poate fi simptomul unei boli si este asociata cu depresie, anxietate, insomnie etc. La ora actuala, specialistii sunt preocupati de punerea la punct a unor noi tehnici, performante, care sa inlocuiasca medicamentele administrate pentru calmarea durerii. Aparatul de masurarea durerii ofera posibilitatea evaluarii obiective a intensitatii durerii si, in functie de aceasta, dozarea tratamentului antialgic.