Jurnalul National : Gena din spatele unui cancer agresiv (Autoare : Magda Marincovici)
O descoperire ce deschide calea spre noi terapii care sa impiedice evolutia tumorilor mamare
Gena responsabila de cancerul de san triplu negativ, una dintre formele cele mai agresive de cancer, a fost descoperita de cercetatorii britanici. Descoperirea colectivului de cercetatori de la Universitatea Cambridge si de la Institutul Sanger reprezinta un real progres in lupta contra cancerului mamar. Astfel, ei au reusit sa evidentieze gena care se ascunde in spatele cancerului de san triplu negativ, asociat cu un prognostic foarte retinut. Cancerele sanului numite triplu negativ sunt lipsite de receptorii de estrogen si progesteron si nu prezinta suprasecretie de proteina HER2. In aceasta situatie, femeile care sunt diagnosticate cu acest tip de cancer nu pot beneficia nici de hormonoterapie, nici de terapie anti-HER2. La ora actuala, o femeie din 4 afectata de aceasta forma de cancer nu va reusi sa supravietuiasca mai mult de 5 ani de la diagnosticarea bolii. Aceasta forma de cancer se caracterizeaza prin extindere rapida si recidive dupa tratament.
Cercetatorii britanici au stabilit ca gena BCL11A ar fi hiperactiva la 8 paciente din 10. Aceasta descoperire deschide, asadar, calea unor noi tratamente care ar putea permite suprimarea practic a acestei gene redutabile. De asemenea, descoperirea cercetatorilor britanici permite sa se ia in considerare efectuarea de teste de screening, de depistare precoce, care ar oferi femeilor purtatoare ale acestei gene sa beneficieze de masuri de preventie.
Studiile noastre de genetica asupra celulelor umane au aratat ca BCL11A este poarta de intrare a cancerelor de san triplu negativ, explica doctorul Walid Khaled de la Universitatea Cambridge. Ceea ce este fara indoiala decisiv in aceasta cercetare este ca, dezactivand gena incriminata in trei esantioane de celule maligne triplu negativ la rozatoare, specialistii au reusit sa limiteze pericolul tumoral al celulelor si sa le faca mai putin apte sa formeze tumori, adica sa le misoreze capacitatea de a se transforma in tumori canceroase. Iar acesta ar putea fi punctul de pornire spre noi tratamente care sa stopeze evolutia acestei forme de cancer mamar prin inhibare activitatii genei BCL11A.