Substantele chimice din vopselele pentru pereti pot cauza probleme de sanatate in special pentru cei care le aplica (fie ca sunt profesionisti, fie amatori), dar si pentru cei care locuiesc in casa respectiva. De asemenea, pericole ascunse exista si in alte proceduri, cum ar fi indepartarea unui tapet si lipirea altuia.
Si cum recesiunea n-a trecut inca, probabil ca ai decis ca anul acesta sa nu mai apelezi la ajutorul unui specialist si sa-ti faci singur treaba. E obligatoriu, insa, sa stii la ce te expui, pentru a inimaliza dintre efectele nocive ale substantelor cu care vei lucra.
www.ziare.com informeaza: Potrivit Daily Mail, iata care sunt riscurile si cum le poti evita.

1. Vopsitul

Vopseaua poate fi de doua feluri: pe baza de apa, folosita in special pentru pereti, si pe baza de ulei, utilizata in special pentru a da un aspect lucios.
Vopselele contin chimicale care pot fi daunatoare, cum ar fi solventi si compusi organici volatili. Atunci cand vopseaua se usuca, aceste chimicale se evapora, fiind inhalate de cel care executa lucrarea. Vaporii emanati de substantele chimice pot agrava astmul si sinuzita. Totodata, daca vopseaua atinge pielea, aceasta se poate irita.
In plus, solventii pot provoca dureri de cap si ameteli, deoarece sunt absorbiti de plamani si ajung apoi in fluxul sangvin, iar compusii organici volatili pot cauza iritatii ale nasului, gatului si ochilor. Inhalati in cantitati mari, despre acestia din urma studiile pe animale au sugerat ca ar avea o legatura cu defecte din nastere, cancere si probleme ale sistemului nervos central.
Vopsitorii sunt cei mai supusi riscurilor, deoarece petrec mult timp inhaland vapori toxici. Ei au un risc cu 20% mai mare de a face cancer, in special cancer la plamani. Mai mult, acestia pot avea probleme de fertilitate, potrivit unui studiu realizat in cadrul Universitatii Manchester.
Solutia ar fi sa fie evitata pe cat posibil vopseaua pe baza de ulei deoarece aceasta este mai periculoasa decat cea pe baza de apa sau sa incerci o vopsea naturala, eco, care nu are solventi si compusi organici volatili, astfel ca nu degaja vapori toxici si nu are nici miros.
De asemenea, un sfat bun, indiferent de ce vopsea folosesti, este sa tii geamurile deschise pentru ca incaperea sa fie bine ventilata si sa iesi frecvent la aer curat pentru a respira adanc (atunci cand vopsesti). Totodata, eficienta este si o masca respiratorie.

2. Indepartarea vopselei

Razuirea peretilor pentru a indeparta o vopsea mai recenta te poate expune la straturi vechi de vopsea, care poate fi cu plumb.
Acum aproximativ doua decenii plumbul a fost scos din compozitia vopselelor din cauza toxicitatii. Acesta se poate acumula in organism si este asociat cu o scadere a nivelului de inteligenta si probleme de comportament la copii.
In plus, o alta problema generata de procedeul de indepartare a vopselei (care se poate face si altfel in afara de razuire) este aceea ca te poate expune la spori de mucegai, ceea ce ar putea duce la probleme de respiratie si la posibile amplificari ale simptomelor astmului.
Solutia ar fi sa iei pe cineva profesionist pentru a face acest lucru, care stie mai bie cum sa procedeze, inclusiv pentru a nu permite particulelor sa se imprastie si in alte zone ale casei.

3. Slefuirea parchetului

Aceasta procedura poate fi iritanta in special pentru plamani deoarece produce un praf fin ce poate fi inhalat cu usurinta si care poate irita si pielea. Solutia este sa porti o masca respiratorie si sa iti tii mainile acoperite.

4. Lacuirea

Si lacul pentru lemn contine compusi organici volatili, care, odata inhalati, pot cauza dureri de cap si iritatii ale ochilor, nasului si gatului. Potrivit unui studiu, copiii care au fost expusi la aceste substante aveau un risc de doua ori mai mare de a face astm.
O minima solutie ar fi sa lacuiesti intr-o camera bine ventilata sau, daca se poate, sa faci acest lucru afara, in aer liber. De asemenea, este bine sa faci pauze dese, la fiecare jumatate de ora, in timpul carora sa te indepartezi de acei vapori.

5. Punerea tapetului

Pasta care lipeste tapetul de perete contine fungicide, pentru prevenirea mucegaiului, care, la unele persoane, pot provoca alergii ale pielii. Pentru a evita acest lucru este nevoie sa porti manusi de fiecare data cand folosesti pasta.

6. Combaterea mucegaiului

Cele mai multe dintre produsele destinate combaterii si indepartarii mucegaiului sunt pe baza de hipoclorit de sodiu, o substanta puternic coroziva, care degaja vapori toxici ce pot irita ochii, nasul si gatul. Mai mult, sa folosesti inalbitori si produse pe baza de amoniac in aceeasi camera este periculos deoarece combinatia duce la eliberarea de clor, un gaz care afecteaza gatul si plamanii si poate fi chiar fatal.
Indicat este sa tii camera bine ventilata cand folosesti produse contra mucegaului, deschizand cat mai multe geamuri, si sa porti o masca respiratorie.