Descopera.ro : Ce se va intampla cu religia daca va fi descoperita viata extraterestra?
(continuare)
Au fost descoperite multe exoplanete similare Pamantului, care ar putea sustine forme de viata
Ted Peters, editor la publicatia Theology and Science, se intreaba daca nu este posibil sa existe forme de viata bazate, de exemplu, pe arsenic, care pe Pamant este o substanta otravitoare.
Un microb ciudat, care traieste cu arsenic, a fost descoperit recent in Lacul Mono din California. Biologii si teologii se intreaba de atunci daca acesta nu poate fi considerat exemplul unei geneze diferite, care ar putea avea loc si pe alte planete.
In cadrul Simpozionului, una din temele dezbatute a vizat posibilitatea ca extraterestrii inteligenti sa fie si ei pacatosi, la fel ca oamenii. Profesorul de filosofie Christian Weidemannof, de la Ruhr-University Bochum din Germania, se intreaba de ce Iisus nu s-a dus sa-i mantuiasca si pe acesti extraterestri, daca ei exista si au pacatuit.
Aceasta este o disputa mai veche intre teologi, care discuta despre posibilitatea ca Iisus sa se fi incarnat de mai multe ori. Cei mai multi teologi cred insa ca Dumnezeu s-a incarnat o singura data, doar pe Pamant, nu si pe alte planete.
Spre deosebire de alte religii, cum sunt hinduismul si budismul, in crestinism problema vietii extraterestre este mult mai delicata. Intreaga religie crestina se bazeaza pe credinta in mantuirea care a devenit posibila prin Iisus, considerat Dumnezeu incarnat.
Cu toate acestea, unii reprezentati ai Bisericii cred ca nu exista o contradictie intre crestinism si ideea vietii extraterestre. Parintele Jose Funes, astronom iezuit si directorul Observatorului Astronomic de la Vatican, a declarat pentru ziarul L'Osservatore Romano ca asa cum pe Pamant exista multe fiinte, multe forme de viata, asa ar putea exista si pe alte planete, pentru ca toate acestea au fost create tot de Dumnezeu.
Pentru crestinism, descoperirea vietii extraterestre ar fi o problema mai delicata decat pentru alte religii (Foto: Shutterstock)
Funes invoca libertatea creativa a lui Dumnezeu, care nu poate fi limitata si care nu contrazice in niciun fel religia. El spune insa ca Incarnarea a avut loc o singura data, iar datorita ei si acesti extraterestri, daca au pacatuit, pot avea sanse la mantuire asemeni oamenilor.

Exoteologia
Potrivit lui Robert Lawrence Kuhn, care scrie despre relatia dintre religie si stiinta, in cazul descoperirii vietii extraterestre, exista cateva variante prin care crestinismul s-ar putea salva.
1. Va considera ca moartea si invierea lui Iisus poate mantui toate fiintele, din toate lumile posibile.
2. Va recunoaste ca Iisus trece prin aceeasi experienta si pe alte planete, pentru a mantui fiintele de acolo.
3. Va sustine ideea misionarismului galatic, adica oamenii vor coloniza si raspandi Cuvantul lui Dumnezeu si pe alte planete.
4. Va recunoaste posibilitatea ca pe alte planete fiintele sa fie mantuite altfel.
5. Va declara ca extraterestrii nu pot beneficia pe mantuire.
6. Va sustine pana la capat ca oamenii sunt unici si nu exista pe alte planete fiinte sensibile.
Exista si o a saptea varianta, crede Thomas O'Meara, teolog la Universitatea Notre Dame. El spune ca este posibil ca doar oamenii sa aiba nevoie de mantuire. Fiintele extraterestre pot fi inteligente, superioare, dar fara sa pacatuiasca, deci nu au nevoie de aceasta salvare divina.
Deci, este posibil ca lumea noastra sa fie unica, dar nu neaparat intr-un sens pozitiv. Voltaire scria candva: "Micul nostru glob terestru este o casa de nebuni intre sute si mii de milioane de lumi."
Sursa: Space.com, Live Science, Boston Globe, Fox News, io9