Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai: Poporu' a votat!

Cu zarva, ca altfel nu ne cade bine dumicatul, am biruit si prima rafala de votaciuni. Cum nu s-au importat suficient de multe rauometre, la stampileala asta toti cei care au tras perdeluta sunt convinsi ca au votat "cu cine trebuie". Abia la turul doi vin aia de la metrologie sa ne-o masoare. Beleaua. Si - in ciuda consistentului folclor urban- o sa castige al care o are mai mica.

Toata lumea a votat "pentru democratie". Chestie care s-ar traduce cam asa: ai care au votat cu X, sunt absolut convinsi ca ei au votat pentru democratie, iar oricine a votat altfel e un bou caruia nu ar trebui sa i se permita sa mai voteze. Cum bine sa stie, democratie e un cuvant care isi are radacina in prenumele marelui actor Dem Radulescu si se refera la fundamentala intrebare: "ce avem noi aici?".

Rezultatul votului, previzibil, a stabilit ca in turul doi se deplaseaza Stan si Bran, Gogu si Patraulea. Vestea buna, racnita cu viguroasa bucurie, e ca in Noua Zeelanda a castigat Macovei, deci coruptia de acolo e halita, iar atasamentul Noii Zeelande fata de America e inca o data bine tencuit. Putin a lipsit ca si coruptia din Australia sa vada fata buhaita a justitiei, dar asta e, nu le poti avea pe toate. Tariceanu a iesit pe locul 3, cu un scor care nu e nici de bine, nici de rau. Udrea a iesit. Part! Scuzati!
Ajungem dara la chestiunea votului din strainateala, unde de cand nu mai e Baconschi antrenor, nu s-a mai pasat (stampila) asa de bine, au fost probleme la finalizare, iar la fazele de poarta s-a jucat foarte aglomerat. De ce aglomeratia, haosul si senzatia de dezorganizare par sa descrie ce s-a intamplat la sectiile de vot din strainatate? Raspunsul corect este: de ce nu? Povestea votului pe liste suplimentare si speciale e una care pare sa nu se mai termine; acum, cea mai recenta nascocire, declaratie pe proprie raspandeala (ca ce?) fiind noua sepcuta rosie. De ce dracu' s-au cheltuit atatea parale pe cartile de alegator si de ce nu impunem odata pentru totdeauna ca unica regula pentru vot prezentarea cartii de alegator?

Nu's' de ce, dar ma gadila pe la subtiori senzatia ca in tot tambalaul de la sectiile din strainataturi s-a si lucrat pe baza de ordin de zi pe unitate, dar dupa senzatii nu e bine sa te iei. Am vazut opiniile unor indignati care se ratoiau, explicand ca ai din strainatate au dreptul sa voteze, pentru ca trimit bani in tara! Biiip! Raspuns gresit! Trecem la concurentul urmator! Nu, monser, nu! Au dreptul sa voteze pentru ca sunt cetateni romani, punct. Nu trebuie sa prezinte dovada varsamantului la sectia de votare. Sigur, putem discuta in ce masura votul lor e unul informat, responsabil, cata vreme ei nu vor fi siliti sa se confrunte cu rezultatul optiunii lor, dar asta e alta discutie. A, da. Si se numeste "emigratie", nu "diaspora", ca sa stim ce comandam cand ne mai intreaba ospatarul.

Bun. Poporul a votat. Cum a facut si in alte ocazii. Cum o sa o faca si peste doua saptamani, ca nu se mai invata minte. Canci respect pentru optiunea celuilalt, canci respect pentru democratie, mult "pe ma-sa" si multa isterie. Mai ca iti vine sa crezi ca, de fapt, duminica au fost 14 alegatori si vreo 10 milioane de candidati.