Magazin: Guvernul din Chile ia in serios OZN-urile (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Un plus de educatie pentru piloti
Psihologul aviatiei militare a recomandat si el un plus de educatie pentru piloti, in scopul de a creste gradul de constientizare privind fenomenul si mai putin pentru a-i alerta privitor la un pericol latent. Altii au recomandat ca instructiunile privind raportarea de catre piloti a unor incidente OZN sa fie incluse in cursurile de formare in domeniul aviatiei. Oamenii de stiinta au sugerat studii multi-disciplinare, "pentru a ne aduce cat mai aproape posibil de natura reala" a FAN, dupa cum spunea astronomul de Luis Barrera. In incheiere, generalul Bermudez a afirmat clar ca: "Pe baza evaluarii facuta in cadrul reuniunii, Comitetul a ajuns la concluzia ca FAN nu prezinta o amenintare sau un pericol pentru operatiunile aeriene, fie civile sau militare... Desi a existat, in intreaga lume, un mic numar de accidente atribuite FAN, la o examinare obiectiva, niciunul nu a rezistat pentru a prezenta o dovada de netagaduit ca FAN ar fi fost cauza".
Personalul CEFAA continua sa stea cu ochii deschisi, urmarind orice efect pe care OZN-urile l-ar putea avea asupra operatiunilor aeriene. Dar nu acesta este principalul motiv pentru care el isi face treaba. Specialistii sai doresc sa inteleaga natura si originea fenomenului, pur si simplu pentru ca este o realitate pe care stiinta nu a explicat-o inca. "Aproximativ 85 la suta din publicul nostru crede in realitatea fenomenului, asa ca avem obligatia sa investigam si sa aflam ce este", spune Jose Lay. "Acest lucru ar trebui sa fie un motiv suficient pentru un guvern sa incerce sa-i determine originea. Nu este cazul sa ne temem de vreo panica din partea populatiei".
CEFAA lucreaza cu mai multe organizatii omoloage din America de Sud si are relatii cu aproximativ o duzina de alte tari din intreaga lume. Este in curs de desfasurare planificarea intalnirii lui Bermudez cu oficiali de la agentia franceza pentru OZN-uri, la sediul din Paris al Centrului National de Studii Spatiale (CNES), echivalentul agentiei americane NASA. Deocamdata, nu a avut inca loc o intalnire oficiala intre reprezentantii CEFAA din Chile si GEIPAN din Franta (subordonata CNES), cele doua principale agentii FAN din lume. Cand se va realiza, va fi un pas istoric in directia unificarii eforturilor de investigare a fenomenului pe plan international.
Se contureaza astfel momentul prielnic pentru ca mai multe guverne sa se asocieze in incercarea de a rezolva problema OZN si - spune Leslie Kean - multi ochi sunt atintiti in acest sens pe Statele Unite. O schimbare cat de mica in pozitia guvernului american ar putea juca un rol crucial in ridicarea stigmatului impotriva cercetarii fenomenului, pregatind astfel terenul pentru o posibila solutionare a problemei. Reuniunea din Chile serveste ca un exemplu de succes al unei tari in abordarea problematicii OZN la un nivel inalt si in abilitatea de a integra aceasta abordare pe intinderea intregii tari.